Lala atau juga dikenali
sebagai siput retak seribu di utara Malaysia, merupakan nama sejenis moluska
dwicangkerang yang boleh dimakan
BAHAN BAHAN
- 1/2 kilo lala ~ cuci bersih
- 1 sudu besar cili giling
- 5 biji cili api ~ di ketuk
- 3 ulas bawang putih ~ di ketuk atau hiris halus
- 1 cm halia ~ di ketuk atau hiris halus
- 1 batang serai ~ diketuk
- 1 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar sos cili
- 3 helai daun limau purut ~ di siat-siat atau hiris halus
- sedikit sos tomato
- sedikit sos cili
- sedikit kicap manis
- sedikit daun bawang atau daun sup ~ di hiris saya letak daun ketumbar
- sedikit garam
- minyak untuk menumis
BAHAN - BAHAN SOS
- Tumis bawang putih, halia dan cili giling hingga terbit bau.
- Masukkan sos cili, sos tiram, sos tomato, kicap manis, cili api dan daun limau purut.Kacau sebati. Masukkan lala dan sedikit air.
- Akhir sekali masukkan daun bawang dan perasakan dengan garam.
- Hidangkan setelah masak.
No comments:
Post a Comment