Tuesday, April 10, 2018

RESEPI LALA PEDAS

Lala atau juga dikenali sebagai siput retak seribu di utara Malaysia, merupakan nama sejenis moluska dwicangkerang yang boleh dimakan
BAHAN BAHAN
  • 1/2 kilo lala ~ cuci bersih
  • 1 sudu besar cili giling
  • 5 biji cili api ~ di ketuk
  • 3 ulas bawang putih ~ di ketuk atau hiris halus
  • 1 cm halia ~ di ketuk atau hiris halus
  • 1 batang serai ~ diketuk
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar sos cili
  • 3 helai daun limau purut ~ di siat-siat atau hiris halus
  • sedikit sos tomato
  • sedikit sos cili
  • sedikit kicap manis
  • sedikit daun bawang atau daun sup ~ di hiris saya letak daun ketumbar
  • sedikit garam
  • minyak untuk menumis

BAHAN - BAHAN SOS
  • Tumis bawang putih, halia dan cili giling hingga terbit bau.
  • Masukkan sos cili, sos tiram, sos tomato, kicap manis, cili api dan daun limau purut.Kacau sebati. Masukkan lala dan sedikit air.
  • Akhir sekali masukkan daun bawang dan perasakan dengan garam.
  • Hidangkan setelah masak.

No comments:

Post a Comment