Rendang merupakan
masakan daging yang disediakan dengan santan, lada, bawang, daun kunyit, daun
limau purut dan kerisik. Rendang sesuai dihidangkan sebagai lauk, yang mana ia
dimakan dengan lemang, nasi, pulut kuning atau pulut kunyit, ketupat palas atau
ketupat pulut, ketupat nasi, roti atau diratah makan begitu saja. Kebanyakan
bahagian daging lembu yang digunakan untuk membuat rendang ialah daging batang
pinang. Rasa dagingnya lembut dan sedap. Rendang amat terkenal dan disajikan
sebagai hidangan pada hari-hari perayaan seperti Aidilfitri dan Aidiladha
mahupun disaji pada kenduri-kenduri seperti tamat berzanji, majlis perkahwinan,
majlis berkatan atau bersunat, kenduri doa selamat, kenduri hari jadi dan
sebagainya.
RESEPI RENDANG PUCUK
UBI BELIMBING HITAM
BAHAN BAHAN
2 ikat pucuk ubi-ambil yg muda,bersihkan dan ketepikan
1 mangkuk kecil belimbing hitam( belimbing buluh yg
telah direbus berjam2)- dicincang kasar
santan dari 3 biji kelapa
5 ulas bawang kecil dihiris
3 batang serai ditik
Segenggam besar ikan bilis
1 mangkuk kecil cili api yang telah di kisar halus
bersama kunyit hidup
1 sudu besar kerisik
Garam secukup rasa
1 keping asam keping
PROSES PENYEDIAAN
sediakan kuali yang sesuai.
masukan
santan,serai,garam,ikan bilis,bawang,asam keping,garam dan cili api yang telah
di kisar..
masukkan belimbing
hitam dan kerisik bila santan agak pekat..
kacau sentiasa supaya
tidak melekat dgn api yang sederhana. Bila santan sudah mengeluarkan minyak dan
hampir kering baru masukkan pucuk ubi dan kecilkan api...kacau hingga pucuk ubi
garing..
No comments:
Post a Comment