Tuesday, April 10, 2018

RESEPI RENDANG PUCUK UBI BELIMBING HITAM

Rendang merupakan masakan daging yang disediakan dengan santan, lada, bawang, daun kunyit, daun limau purut dan kerisik. Rendang sesuai dihidangkan sebagai lauk, yang mana ia dimakan dengan lemang, nasi, pulut kuning atau pulut kunyit, ketupat palas atau ketupat pulut, ketupat nasi, roti atau diratah makan begitu saja. Kebanyakan bahagian daging lembu yang digunakan untuk membuat rendang ialah daging batang pinang. Rasa dagingnya lembut dan sedap. Rendang amat terkenal dan disajikan sebagai hidangan pada hari-hari perayaan seperti Aidilfitri dan Aidiladha mahupun disaji pada kenduri-kenduri seperti tamat berzanji, majlis perkahwinan, majlis berkatan atau bersunat, kenduri doa selamat, kenduri hari jadi dan sebagainya.


RESEPI RENDANG PUCUK UBI BELIMBING HITAM

BAHAN BAHAN
2 ikat pucuk ubi-ambil yg muda,bersihkan dan ketepikan
1 mangkuk kecil belimbing hitam( belimbing buluh yg telah direbus berjam2)- dicincang kasar
santan dari 3 biji kelapa
5 ulas bawang kecil dihiris
3 batang serai ditik
Segenggam besar ikan bilis
1 mangkuk kecil cili api yang telah di kisar halus bersama kunyit hidup
1 sudu besar kerisik
Garam secukup rasa
1 keping asam keping

PROSES PENYEDIAAN
sediakan kuali yang sesuai.

masukan santan,serai,garam,ikan bilis,bawang,asam keping,garam dan cili api yang telah di kisar..

masukkan belimbing hitam dan kerisik bila santan agak pekat..

kacau sentiasa supaya tidak melekat dgn api yang sederhana. Bila santan sudah mengeluarkan minyak dan hampir kering baru masukkan pucuk ubi dan kecilkan api...kacau hingga pucuk ubi garing..

No comments:

Post a Comment