Ayam masak merah adalah hidangan tradisional Malaysia. Ini bermaksud ayam merah yang dimasak dalam bahasa Inggeris. Ia adalah casserole keping ayam dalam tomato. Potongan ayam pertama digoreng ke coklat keemasan lalu perlahan-lahan digaul dalam sos tomato pedas. Kacang kadang-kadang ditambah ke dalam hidangan, dan ia dihiasi dengan daun limau serta ketumbar. Ia sering dipasangkan dengan nasi tomato - beras dimasak dengan sos tomato atau pasta, susu, rempah kering, dan bawang putih, bawang dan halia.
B AHAN BAHAN
1 ekor ayam - lumur kunyit dan garam dan goreng separuh masak
3 biji tomato belah 4
2 sudu besar sos cili
2 kuntum bunga lawang
60 ml santan
1 batang kulit kayu manis
250 ml air
Gula secukup rasa
Garam secukup rasa
Kacang peas - opsyenal
Minyak untuk menumis
BAHAN
DI HIRIS
5 ulas bawang putih
3 ulas bawang besar
2 cm halian - dihiris jadi 3 keping
BAHAN
DIKISAR HALUS
5 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
25 tangkai cili kering – Di blend
4 biji bawang besar
2 cm halia
CARA
PENYEDIAAN
1. Panaskan minyak dalam kuali. Selepas itu tumis bahan hirisan sampai
layu da harum. Kemudian masukan bahan kisar dan gaul rata.
2. Masukan sos cili dan cili kering yang dikisar tadi dan tumis
sebentar sampai pecah minyak.
3. Selepas tu bila sudah pecah minyak masukan ayam yang digoreng
separuh masak tadi. Kacau rata dan biarkan seketika.
4. Masukan air mengikut sesuai selera dan masukan santan untuk
memekatkan. Selepas itu masukan garam dan tomato.
5. Masak kembali sampai pecah minyak dan bila ingin rasa yang lebih
sedap boleh masukan sedikit gula. Bila warna sudah cukup cantik dan rasa dah
sebati.
No comments:
Post a Comment