Wednesday, November 01, 2017

RESEPI AYAM GORENG POPCORN

Ayam goreng ialah daging ayam yang dicelup ke dalam salutan, kemudian digoreng jeluk, digoreng kuali atau digoreng tekanan. Salutan tersebut mengekalkan air daging sambil menyerap lemak ayam. Daging ayam itu boleh ditanggalkan tulangnya dan/atau dikupas kulitnya, atau sebaliknya.

Ayam goreng paling banyak dimasak menggunakan penggoreng tekanan, kerana inilah kaedah penyediaan yang paling cepat. Air dalam daging ayam mengewap lalu keluar melalui minyak dalam kebuk yang tertutup, sekaligus menambahkan tekanan dan merendahkan suhu memasak yang diperlukan. Wap tersebut juga memasakkan daging ayam sambil memastikan isinya lembap dan lembut di dalam sadur rangup

RESEPI AYAM GORENG POPCORN
BAHAN BAHAN 
500 gm dada ayam | dipotong dadu
2 ulas bawang putih| dikisar
½ sudu teh garam
¼ sudu the serbuk lada hitam
½ cawan tepung
2 ½ cawan emping jagung | dikisar kasar
¼ sudu teh paprika
¼ sudu teh serbuk lada sulah
¼ cawan mentega
2 biji telur | dipukul
3 cawan minyak masak

PROSES MEMASAK
Masukkan ayam, bawang putih, garam dan serbuk lada hitam ke dalam mangkuk. Gaul rata dan perap selama 30 minit. Ketepikan seketika.

Di dalam mangkuk berlainan, satukan emping jagung, serbuk paprika, sedikit garam dan serbuk lada sulah. Gaul rata.

Ambil ayam dan gaulkan di dalam mangkuk tepung hingga rata.
Kemudian celupkan ke dalam bancuhan telur dan sadurkan kembali dengan bancuhan emping jagung tadi.

Panaskan minyak masak dan tambahkan mentega ke dalamnya. Biarkan mentega cair.

Apabila minyak telah panas, goreng ayam sehingga bertukar warna keemasan. Ulang proses sehingga habis.

Toskan minyak dan sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment