BAHAN-BAHAN
1 ekor ayam – potong
4 dan rebus hingga 3/4 masak
4 atau 5 sudu besar –
*rempah kabsah
10 sudu besar – madu
Secukupnya – garam
yogurt – jika ada
dan suka
CARA-CARA
Rempahkan ayam yang
telah direbus 3/4 masak
Rempahkan dengan
rempah kabsah , garam dan madu
Perap dalam 30 minit
atau lebih
Goreng sehingga agak
garing
Ketuk dan potong ayam
mengikut saiz yang diingini
Siap dihidang dan
makan bersama Nasi Arab
RESEPI SALAD SALATA HARA
BAHAN-BAHAN
Timun
Tomato
Lobak Merah
Cuka
Garam Dan Gula
PROSES MASAK
1. Timun , lobak dan
tomato dibersihkan dan dipotong dadu
2.Gaulkan kesemuanya
dengan cuka dan garam secukupnya
RESIPI SOS NASI ARAB
BAHAN-BAHAN
20 batang – Cili
Hijau
5 batang – Cili Api
Merah
5 batang – Cili Api
Hijau
5 biji – Tomato
4 batang – Daun
Ketumbar
4 helai – Daun Pudina
Secukupnya – Garam
Dan Gula
CARA-CARA
1. Kisar semua bahan
sehingga 3/4 hancur
2. Rasakan garam dan
gulanya sekali
SUP NASI ARAB
BAHAN-BAHAN
Air secukupnya
2 sudu besar rempah
kabsah
Garam
CARA-CARA
1. Didihkan air
secukupnya
2. Masukkan rempah
kabsah dan garam
3. Siap untuk dimakan
bersama nasi arab
RESEPI REMPAH KABSAH
BAHAN-BAHAN
Ketumbar
Jintan Manis
Jintan Putih
Lada Hitam
Buah Pelaga
Cengkih
Serbuk Cili / Paprika
Serbuk Kunyit
CARA-CARA
1. Sangan atau goreng
tanpa minyak kesemua bahan kecuali serbuk cili dan serbuk kunyit.
2. Siap sangan
sejukkan sebentar baru campurkan serbuk kunyit dan serbuk cili secukupnya.
3. Kisar semua bahan
sehingga separuh halus dan boleh disimpan didalam bekas yang sesuai.
|
No comments:
Post a Comment