Lada hitam (nama saintifik: Piper nigrum)
merupakan sejenis rempah yang penting semenjak dahulu kala lagi. Buahnya, yang
dikenali sebagai lada hitam apabila kering, adalah kira-kira 5 milimeter (0.20
inci) diameter, merah gelap apabila matang sepenuhnya, dan, seperti semua
drupes , mengandungi satu benih. Biji lada hitam dan serbuk lada hitam yang
dihasilkan darinya, boleh digambarkan hanya sebagai lada, atau lebih tepat lagi
sebagai lada hitam (buah matang masak dan kering), lada hijau (buah matang
kering) dan lada putih (benih masak kering).
Lada hitam berasal dari Asia Tenggara
dan China, dan boleh didapati di sana dan di kawasan tropika yang lain. Pada
masa ini, Vietnam adalah pengeluar dan pengeksport terbesar di dunia,
menghasilkan 34% daripada tanaman dunia pada tahun 2008
RESEPI AYAM BLACK PEPPER
BAHAN-BAHAN
400 gm ayam
6 ulas bawang merah – ditumbuk
2 ulas bawang putih – ditumbuk
1 inci halia – dihiris
1 sudu kecil lada hitam (Dikisar Kasar)
2 sudu besar sos tiram
4 sudu besar kicap manis
1/2 cawan air
1 sudu kecil tepung jagung (dibancuh dengan sedikit air)
Garam dan gula
Minyak masak untuk menumis
BAHAN PERAP
2 sudu besar kicap manis
2 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil lada hitam
PROSES PENYEDIAAN
Perap ayam selama 30 minit.
Kemudian goreng atau panggang sehingga masak.
Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan lada hitamsehingga
naik bau.
Masukkan sos tiram, kicap manis dan air. Kacau hingga sekata.
Kemudian masukkan air bancuhan tepung jagung.
Masukkan ayam dan gaul hingga sekata. Masukkan garam dan gula
secukup rasa.
Siap untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment