B AHAN
BAHAN
2 ketul besar ayam, bahagian dada
1/2 tin susu cair
3 ulas bawang putih, hiris halus
1/2 biji bawang besar holland atau bawang besar
biasa, potong dadu
4 sudu besar mentega
2 tangkai daun kari
4 biji cili padi
BAHAN-BAHAN
UNTUK TEPUNG SALUTAN AYAM:
2-3 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar serbuk kari
1 biji telur
Sedikit garam
Air secukupnya
CARA
PENYEDIAAN:
Potong dadu isi ayam, bersihkan dan toskan airnya.
Masukkan telur dan garam ke atas ayam dan gaulkan
sebati.
Masukkan tepung, serbuk kari dan sedikit air. Kacau
supaya tepung pekat dan menyaluti ayam. Perap selama 30 minit atau lebih.
Goreng ayam di dalam minyak panas sehingga garing.
Angkat dan ketepikan.
No comments:
Post a Comment