B AHAN
BAHAN
250 gr beras, cuci
bersih
1000 mi air
750 gr ayam kampung
1/2 sudu serbuk lada
putih
4 siung bawang putih,
Tumbuk Halus
Seruas Halia, Tumbuk
Halus
1 sdt garam (secukupnya)
5 btr telur ayam
2 sudu minyak
masak
BAHAN PELENGKAP :
5 Roti Cakwe, Hiris
Halus
Daun Bawang Hiris Halus
Bawang Goreng
2 Sdm Kicap Masin
(Secukupnya)
CARA MEMBUAT :
1. Rebus ayam dengan 1
liter air dan sedikit garam.Setelah Masak, angkat dan toskan.
2. Keluarkan isi
ayam dari tulang, potong berbentuk dadu atau di hiris memanjang.
3. Tumis bawang putih
dan halia dengan minyak panas sampai harum, masukkan beras, serbuk lada putih,
kacau rata selama 3 minit, angkat dari api.
4. Masukkan tumisan
beras ke dalam sisa air rebusan ayam (kaldu), masak hingga menjadi bubur.
5. Masukkan potongan
daging ayam rebus, serbuk.lada putih , dan garam.
6. Sediakan mangkuk pecahkan
telur dan letakkan dalam mangkuk. Tuang bubur panas-panas di atas telur.Taburi
irisan cakwe, daun bawang, bawang goreng dan kicap masin.
7. siap untuk dinikmati
selagi masih panas.
No comments:
Post a Comment