Sweet and Sour adalah
istilah generik yang merangkumi pelbagai gaya sos, masakan dan kaedah memasak.
Digunakan secara umum di China, ia telah digunakan di England sejak Abad
Pertengahan, dan kekal popular di Eropah dan di Amerika.
RESEPI AYAM SWEET AND SOUR
BAHAN BAHAN
300g dada ayam, potong dadu
3 sudu besar tepung jagung atau tepung gandum
1/2 biji capsicum
hijau
1 biji bawang besar
1 biji telur
3 ulas bawang putih,
hiris nipis
1 inci halia, hiris
nipis
1 biji tomato, potong
dadu
1 sudu besar sos ikan
4 sudu besar sos cili
2 sudu besar cili
kisar
1/2 sudu besar serbuk
lada hitam
Nenas, potong dadu
(pilihan anda)
Daun bawang
Garam dan gula
secukup rasa
PROSES PENYEDIAAN
Perap ayam yg telah
dipotong dadu bersama serbuk black pepper dan garam selama 1/2 jam.
Gaulkan ayam yang
telah diperap bersama telur. Celup isi ayam di dalam tepung dan goreng sehingga
garing. Angkat dan sejukkan.
Untuk kuah, panaskan
sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang putih, halia dan cili kisar sehingga
pecah minyak.
Masukkan tomato dan
kacau sehingga tomato hancur. Masukkan sos cili, nenas dan sos ikan. Tuang
sedikit air dan masak sehingga pekat.
Masukkan sedikit
bancuhan tepung jagung jika anda mahu kuah menjadi lebih pekat.
Masukkan ayam goreng
tadi bersama capsicum, bawang besar, garam dan gula secukup rasa.
Angkat dan hidangkan
bersama sedikit hirisan daun bawang atau cili merah.
No comments:
Post a Comment