B AHAN
BAHAN
3 ekor Ketam nipah
2 inci Halia (dihiris halus memanjang)
3 ulas Bwg putih (dicincang)
2 ulas Bwg kecil (dicincang jugak)
1 sudu makan Lada Hitam (ditumbuk kasar)
Sos Tiram
Sos Cili (Sikit je)
Sos Black Pepper (xde pun xpe)
Gula (sikit je)
Minyak (sikit je)
CARA MEMASAK
1. Tumis Halia, Bwg Putih & Bwg Merah sampai naik bau
2. Masukkan semua sos yang kat atas tu . Masukkan juga lada hitam
yg dah ditumbuk.
3. Masukkan ketam.
Kacau
biar sebati dan kemudian ditutup sekejap biar isi ketam masak. Lebih kurang
10-15 minit tu dah boleh tutup api
4. Garam tidak perlu letak sebab sos kat atas tu dah masin.
No comments:
Post a Comment