B AHAN BAHAN
500 gram (4-5 biji) ubi kentang, kupas kulit dan potong setebal 1/2
inci
150 gram daging ayam kisar
1 biji bawang besar, didadu kecil
1 pokok daun sup, hiris halus
3 sudu besar bawang goreng
1/2 sudu kecil serbuk lada putih
1 biji cili merah, cincang kasar (kalau nak sedikit pedas)
Garam secukup rasa
1 biji telur ayam
Minyak untuk menggoreng
CARA
PENYEDIAAN
Cara
untuk masak ayam:
1. Panaskan 2 sudu besar minyak masak dan goreng bawang besar sehingga
lembut.
2. Masukkan ayam kisar dan goreng sehingga ayam masak. Perasakan dengan
sedikit garam.
Cara
untuk masak begedil:
1. Dalam kuali yang lain, panaskan minyak masak (anggaran 1 mangkuk).
Goreng kentang sehingga kekuningan dan lembut. Angkat dan masukkan ke dalam
mangkuk besar.
2. Ketika kentang masih panas, hancurkan kentang dengan cara melenyek
kentang sehingga halus menggunakan potato masher atau garfu
3. Masukkan bawang goreng, daun sup, ayam (yang dimasak tadi) dan
serbuk lada putih. Perasakan dengan garam secukup rasa.
4. Ambil sedikit adunan dan buat bulat. Kemudia leperkan sedikit dan
susun di atas pinggan atau dulang.
5. Panaskan minyak. Pecahkan telur dan kacau dengan garfu supaya
sebati. Celup begedil di dalam telur dan goreng di dalam minyak yang panas
sehingga kekuningan. Tunggu sehingga bahagian bawah begedil keras sedikit baru
dialihkan untuk mengelak begedil dari hancur.Kacau, angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment