Wednesday, November 01, 2017

SAMBAL GORENG BANJAR

Sambal ialah sos yang diperbuat daripada cili yang dihancurkan dan biasanya ditambahkan bahan-bahan yang lain seperti garam, cuka dan belacan. Sambal ialah salah satu hidangan istimewa Indonesia dan Melayu. Terdapat berbagai-bagai kelainan sambal yang berasal dari berbagai-bagai daerah.

RESEPI SAMBAL GORENG BANJAR
BAHAN BAHAN
2 paket kacang buncis, dipotong 2 inci panjang
3 biji kentang, dipotong memanjang
10 ekor udang, dibersihkan
15 tangkai cili padi thailand, dihiris
2 biji bawang besar, dihiris
2 ulas bawang putih
1 kotak santan
1/2 cawan bawang goreng
sedikit asam jawa (sebesar telur ayam)
3 cm belacan
3/4 cawan air
1 sudu teh garam
2 sudu makan gula
serbuk perasa, jika suka
minyak memasak untuk menumis

PROSES PENYEDIAAN
Ramas belacan dan asam jawa bersama air. Ketepikan.

Panaskan minyak, kemudian goreng kentang sehingga masak. Angkat dan ketepikan.

Goreng pula kacang buncis setengah masak. Angkat dan ketepikan.

Tumis bawang putih, cili padi dan bawang besar sehingga naik bau. Kemudian masukkan bancuhan belacan dan asam jawa tadi. Masukkan garam, gula dan serbuk perasa jika suka.

Masukkan udang, bila udang telah masak masukkan santan pekat dan bawang goreng.


Masukkan juga kentang dan kacang buncis. Bila kuahnya mendidih, angkat dan boleh dihidangkan.




No comments:

Post a Comment