Ayam panggang ialah
ayam yang disediakan sebagai makanan dengan kaedah memanggang sama ada di dapur
rumah, di atas unggun api atau di rotisserie profesional. Lazimnya, ayam
dipanggang di dalam lemak dan jusnya dengan menggolek atau memutarkan ayam
tersebut ketika dipangggang, dan selalunya didedahkan kepada api atau haba
dengan gril berputar supaya pergerakan lemak dan jus tadi adalah efisyen
seboleh mungkin dan tidak mengeringkan ayam.
Ayam panggang ialah
satu juadah yang boleh didapati dalam masakan seluruh dunia.
RESEPI NASI AYAM ORANG
BUJANG
BAHAN BAHAN
1 Ekor Ayam
1 Biji Bawang Bombay
/ Holland
10 Biji Bawang Putih
2cm Halia
2 Sudu Besar Lada
Hitam
3 Sudu Besar Kicap
Manis
2 Sudu Besar Sos
Tiram
2 Sudu Besar Madu
2 Sudu Besar Gula
Pasir
1 Sudu Besar Serbuk
Pati Ayam
1 Sudu Besar Serbuk
Oregano
2 Sudu Besar Minyak
Zaitun
PROSES MASAK
Bersihkan ayam. Lumur
dengan garam dan limau nipis, perap selama 20minit.
Potong halus bawang
bombay, bawang putih, dan halia. Kemudian kisar semua bahan-bahan tersebut.
Tambahkan madu, kicap
manis, sos tiram, serbuk pati ayam, garam, gula, lada hitam, dan minyak zaitun,
gaul rata.
Lumurkan bahan-bahan
tadi pada ayam. Perap selama 1 -2 jam atau semalaman di peti dalam sejuk.
Panggang ayam didalam
oven dengan suhu 170-180'c selama 1 jam 30 minit. Tambah masa pemanggangan jika
ayam masih belum masak lagi. (Bergantung pada saiz ayam dan kapasiti oven).
Setiap 15min, sapu lebihan bahan perapan keatas ayam.
Angkat dan tabur
dengan serbuk lada hitam kasar.
Boleh di hidang
bersama nasi ayam atau di makan begitu saja bersama salad.
No comments:
Post a Comment