Makaroni /ˌmækəˈroʊni/ adalah sejenis pasta kering dalam bentuk
tiub sempit,berasal dari Itali, dibuat daripada gandum durum, biasanya tanpa
telur. Ia biasanya dipotong pendek; jika dipotong panjang dengan lengkung ia
biasanya dipanggil makaroni siku.
Beberapa mesin rumah boleh membuat bentuk makaroni, tetapi,
seperti kebanyakan pasta, makaroni biasanya dibuat secara komersil dengan
penyemperitan skala besar. Bentuk melengkung disebabkan oleh kelajuan yang
berbeza pada bahagian berlawanan tiub pasta apabila ia keluar daripada mesin. Di Amerika Utara,
makaroni yang paling biasa didapati ialah bentuk siku
MAKARONI CHEESE
Setengah biji bwg
besar (potong dadu)
2 biji bwg putih
(tumbuk)
2 tbsp tomato puree
2 tbsp cili boh
sedikit daging cincang
2 tbsp susu segar
3 genggam macaroni
2 keping keju
cheddar(parut)
sedikit olive oil utk
menumis
sedikit garam dan
ajinomoto
boleh la nak
tmbah..udang ke..sayuran ke..ikut selera..
CARA-CARA
MEMASAKNYA:
Masakkan macaroni
ikut belakang pek.dah sudah,tos kan air tumiskan bwg merah,bwg putih.dah naik
bau..masukkan cili boh
Bila cili dah garing,
boleh tambah sedikit air (utk bg xhangit).kemudian, tambahkan tomato puree
masukkan pula daging
cincang..masak sampai daging tu masak
Masukkan
macaroni..kemudian tambahkan susu segar
Bila semua dah
sekata, masukkan cheddar cheese,gaulkan sampai keju cair.garam n ajinomoto
No comments:
Post a Comment