Wednesday, November 01, 2017

RESEPI AYAM MASAK PAPRIK

BAHAN BAHAN

2 keping dada ayam - hiris nipis
4 biji cili padi - diketuk
2 sudu makan cili kering kisar
2 helai daun limau purut
2 ulas bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
1 biji cili merah - dihiris serong
2 sudu makan sos cili
2 sudu makan sos tomato
1 sudu makan sos tiram
1/2 inci halia - hiris halus
1/2 labu bawang besar - hiris memanjang
1/2 cawan air
Sedikit garam
Sedikit kicap manis

BAHAN SAYURAN
2 biji putik jagung - dihiris
2 tangkai kacang polong - dihiris pendek
Bunga kobis - dipotong kecil
1/2 biji karot - dihiris memanjang

CARA MEMASAK AYAM MASAK PAPRIK
1. Panaskan minyak dalam kuali kemudian goreng hirisan ayam hingga warnanya keputihan. Selepas tu toskan dan ketepikan.

2. Sisakan sedikit minyak dalam kuali dan tumis bawang merah, halia, dan bawang putih hingga harum. Kemudian masukan cili kisar dan tumis kembali hingga pecah minyak.

3. Masukan sedikit kicap manis, sos cili, sos tiram, dan sos tomato kemudian kacau rata. Masukan ayam yang digoreng tadi dan gaul hingga rata.

4. Masukan serai, air, dan daun limau purut. Masukan sedikit garam secukup rasa dan kacau rata. Kemudian masukan sayur-sayuran yang dah dihiris tadi dan bawang besar. Selepas tu masak sampai sayur tadi agak empuk.

No comments:

Post a Comment