Nasi ayam yang ada
sekarang pelbagai nama berasal dari nasi ayam Hainam (Hanzi: 文昌雞,
hanyu pinyin: wénchāngjī) merupakan masakan Tionghoa yang sering dikaitkan
dengan masakan Malaysia atau Singapura, dan juga ditemui di negara tetangga
Thailand, serta juga di wilayah Hainan, China. Nasi ayam Hainam yang dinamakan
demikian karena berasal dari tradisi seni memasak Hainan dan penerapannya oleh
populasi orang Tionghoa perantauan suku Hainan dalam kawasan Nanyang, versi
makanan ini yang didapati di Malaysia dan Singapura menggabungkan unsur-unsur
masakan Hainan dan Kanton ditambah lagi dengan citarasa masakan di Asia
Tenggara.
RESEPI NASI AYAM ORANG
BUJANG
2@3 pot beras. (bergantung jumlah orang)
halia dihiris nipis
(ikut citarasa)
2@3 kiub ayam
3 sekawan
tumisan (bawang putih
dan merah)
2@3 ketul ayam
(bergantung)
sedikit minyak untuk
menumis
kentang/lobak (jika
mahu)
PROSES PENYEDIAAN
Basuh beras hingga
bersih dan toskan.
Panaskan periuk karan
(pastikan letak benda berat atas tudung periuk, kalau tidak, susah nak panaskan
)
Masukkan sedikit
minyak, dan tumis bahan-bahan tumisan dan 3 sekawan.
Masukkan air, beras,
halia,ayam, kentang,karot dan kiub ayam. kacau.
Tunggu masak. dah
siap!
No comments:
Post a Comment