B AHAN
BAHAN
2 ekor Ketam Nipah
4 sudu besar Mentega
3 biji Bawang Putih dicincang
6 btg cili padi dipotong
Daun kari lebih kurang setangkai
3 biji telur masin direbus (ambil kuningnya sahaja....plus 1 biji
diambil putihnya- hancurkan)
1/2 tin Susu Cair
Sedikit garam jika perlu
Sedikit gula jika perlu
UTK GORENG KETAM
Dua sudu besar tepung jagung
½ sudu kecil lada sulah
Sedikit garam
CARA MEMASAK
1. Bersihkan ketam dan potong dua. Ketuk-ketuk la
sikit bahagian sepit yg keras tu bagi retak. So bila
nak mkn nanti senang sikit. Kemudian kukus ketam hingga 3/4 masak. Bila
dah masak, celup isi ketam ke dalam air ais dalam 20 saat. Tujuannya untuk elakkan
ketam tu overcooked dan isinya kekal pejal.
2. Lumurkan ketam dengan tepung jagung, lada sulah da garam.
Kemudian goreng seketika. Angkat, toskan dan ketepikan.
3. Cairkan mentega dalam kuali yang panas, kemudian
masukkan bawang putih, cili padi, daun kari, dan telur masin. Kacau-kacau
sehingga berbuih. Setelahberbuih masukkan susu cair. Kacau dan kacau lagi biar
semuanya sebati. Tunggu sehingga kuah memekat. Bila dah pekat bolehlah
rasa dan tambah apa yang perlu. Gula dan garam biar secukup rasa.
4. Bila kuah dah secukup rasa, masukkan ketam yg telah digoreng
tadi. Balik-balikkan biar hingga kuahnya mesra, bersalut dan sebati dengan
ketam. Boleh tutup api dan siap untuk dihidang!
No comments:
Post a Comment