BAHAN BAHAN
1 kg udang (sederhana
besar)
50 gram serbuk kunyit
100 gram bawang merah
30 gram bawang putih
(dikisar)
50 gram buah keras
(dikisar)
2 batang serai
(dikisar)
30 gram halia
(dikisar)
20 gram lengkuas
(dikisar)
20 gram kunyit hidup
(dikisar)
10 gram cili giling
2 biji santan pekat
50 ml air asam jawa
3 helai daun kunyit
(dihiris halus)
Minyak secukupnya
PROSES MASAK
Bersihkan udang dan
gaul bersama garam dan serbuk kunyit. Salai di
atas bara api
sehingga udang masak. Ketepikan.
Kemudian, tumis
bahan-bahan kisar bersama dengancili giling. Biarkan
sehingga terbit
minyak dan masukkan santan pekat dan air asam jawa.
Reneh sehingga kuah
menjadi pekat. Masukkan udang yang telah disalai tadi bersama garam secukup
rasa. Kacau sehingga rata.
Akhir sekali,
taburkan hirisan daun kunyit dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment