Ikan Jenahak adalah sejenis ikan boleh dimakan dari keluarga Lutjanidae, order Perciformes yang terdiri daripada beberapa spesies. Ia boleh diketemukan di lautan bebas, namun terdapat juga beberapa spesies yang hidup di estuari, kawasan hutan paya bakau dan muara. Ikan jenahak biasanya mencari makan di kawasan zon air tawar. Ikan jenahak merupakan spesies ikan penting bagi komoditi dan merupakan makanan hasil laut pilihan bagi rakyat di Malaysia, Indonesia, malah juga India. Ikan Jenahak Merah adalah contoh variasi yang menjadi pilihan utama.
Bahan-bahan
- 5 ulas bawang putih- ditumbuk
- 1 biji bawang besar - di potong 6
- 1/2 sudu lada hitam - ditumbuk
- 1 batang kulit kayu manis
- 1 kuntuml bunga lawang
- 3 biji buah pelaga
- 2 biji buah keras
- 1 inci halia - diketuk
- Lobak 1 biji
- 6 biji cili api
- 1 tangkai daun sup
- 1 sudu serbuk rempah sup adabi
Cara-cara
Tumis bawang putih, lada hitam, kayu manis, bunga lawang dan puah pelaga dengan sedikit minyak
Masukkan rempah sup dan buah keras
Masukkan air ikut banyak mana kuah yang diperlukan
Bila air dah mendidih masukkan ikan
Masukkan carrot, cili api, tomato,halia dan bawang besar
Akhir sekali masukkna garam dan sedikit serbuk perisa
Bila nak makan perah asam limau, daun sup dan taburkan bawang goreng
Rujukan :http://najlaaimi.blogspot.my/
No comments:
Post a Comment