Ayam panggang ialah ayam yang disediakan sebagai makanan dengan
kaedah memanggang sama ada di dapur rumah, di atas unggun api atau di
rotisserie profesional. Lazimnya, ayam dipanggang di dalam lemak dan jusnya
dengan menggolek atau memutarkan ayam tersebut ketika dipangggang, dan
selalunya didedahkan kepada api atau haba dengan gril berputar supaya
pergerakan lemak dan jus tadi adalah efisyen seboleh mungkin dan tidak
mengeringkan ayam Ayam panggang ialah
satu juadah yang boleh didapati dalam masakan seluruh dunia., bukan direbus)
supaya perisa-perisa boleh bercampur-baur.
RESEPI AYAM PERCIK
BAHAN BAHAN
1 ekor ayam
1 liter santan
10 batang serai di
titik
6 cm lengkuas di
hiris
1/2 helai daun kunyit
di hiris halus
1 sudu besar gula
merah
garam dan gula
secukupnya
BAHAN KISAR:
3 tangkai cili merah
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 1/2 cm halia
2 1/2 cm kunyit hidup
10 biji buah keras
1 sudu teh halba
PROSES PENYEDIAAN
Masukkan bahan kisar
dan santan dalam satu periuk besar. Kacau dan didihkan hingga pecah minyak.
Masukkan ayam, serai
dan lengkuas. Kacau hingga ayam disalut dengan kuah.
Masukkan garam dan
gula dan renehkan selama 30 minit.
Kacau dan balik-balik
ayam selalu.
Keluarkan ayam
daripada kuah dan panggang ayam selama 10 minit sambil dilumur dengan kuah.
Letakkan ayam
panggang di atas pinggan.
Kembalikan periuk ke
atas api sederhana dan pekatkan kuah sambil di kacau sehingga menyalut ayam
apabila di tuang ke atasnya.
Angkat kuah dan siram
ke atas ayam.
No comments:
Post a Comment