Focaccia dalah
sejenis roti Italia yang bertabur herbs atau bahan lainnya. Adonan dasar
Focaccia umumnya hampir sama dengan adonan pizza. Roti jenis ini dapat
digunakan sebagai side dish untuk berbagai macam masakan, dapat pula digunakan
sebagai dasar pizza, ataupun digunakan untuk membuat roti lapis (sandwich)
Untuk topping dapat
menggunakan berbagai macam bahan misalnya dengan menaburi dengan keju, daging
asap, ataupun dibuat sebagai Focaccia dolce alias roti manis.
RESEPI ROTI FOCACCIA
250g tepung roti
1 sudu kecil dry
yeast
1/2 sudu kecil garam
1/4 sudu kecil gula
150ml air suam
25ml olive oil
tepung
olive oil
garam
CARA-CARA
MEMBUATNYA:
Masukkan semua
bahan-bahan yg di atas sehingga ke olive oil. Uli macam uli roti biasa.
Penaikkan dua kali
ganda. Bila dah siap, keluarkan angin.
Canai di biar jadi
25x35cm lebar. Cucukkan dengan garfu. Penaik lagi sehingga 2 kali ganda. -
Semasa mencanai tu, letak sedikit tepung di atas papan pencanai supaya tak
melekat.
Sebelum bakar sapukan
dengan olive oil dan tabukankan sedikit garam ke atasnya.
Bakar dengan suhu
250C selama 10-15 minit.
No comments:
Post a Comment