Wednesday, November 01, 2017

RESEPI UNGKEP AYAM

BAHAN BAHAN
1kg ayam - potong 10-12 (agak-agak je)
1 batang serai - diketuk
1-2 cawan air
1-2 keping asam keping
Sedikit minyak

BAHAN DIKISAR/DITUMBUK
Lebih kurang 2-3cm halia
Lebih kurang 3cm kunyit hidup
12-17 biji cili padi (ikut kepedasan masing-masing)
10-12 biji bawang merah
5-6 ulas bawang putih
1 sudu kecil biji ketumbar
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih

CARA PENYEDIAAN:

1. Panaskan sedikit minyak. Tumis serai yg diketuk tadi. Dah naik bau, masukan bahan-bahan yg dikisar tadi. Tumis sehingga pecah minyak.

2. Masukkan ayam dan gaul rata hingga ayam kecut dan masak.

3. Tambah air sedikit-sedikit. Kacau sekali sekala untuk memastikan ayam tak hangus atau hancur. Perasakan dengan sedikit garam, gula dan sedikit perasa pilihan.

4. Masak hingga kuah agak kering dan ayam empuk. Jika suka kuahnya lebih ,tak perlu masak sampai kering.

5. Angkat dan hidangkan bersama nasi panas

No comments:

Post a Comment