B AHAN
BAHAN
1kg ayam - potong 10-12 (agak-agak je)
1 batang serai - diketuk
1-2 cawan air
1-2 keping asam keping
Sedikit minyak
BAHAN
DIKISAR/DITUMBUK
Lebih kurang 2-3cm halia
Lebih kurang 3cm kunyit hidup
12-17 biji cili padi (ikut kepedasan masing-masing)
10-12 biji bawang merah
5-6 ulas bawang putih
1 sudu kecil biji ketumbar
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
CARA
PENYEDIAAN:
1. Panaskan sedikit minyak. Tumis serai yg diketuk
tadi. Dah naik bau, masukan bahan-bahan yg dikisar tadi. Tumis sehingga pecah
minyak.
2. Masukkan ayam dan gaul rata hingga ayam kecut
dan masak.
3. Tambah air sedikit-sedikit. Kacau sekali sekala
untuk memastikan ayam tak hangus atau hancur. Perasakan dengan sedikit garam,
gula dan sedikit perasa pilihan.
4. Masak hingga kuah agak kering dan ayam empuk.
Jika suka kuahnya lebih ,tak perlu masak sampai kering.
5. Angkat dan hidangkan bersama nasi panas
No comments:
Post a Comment