Ikan Keli adalah ikan air tawar yang banyak terdapat di negara-negara ASEAN, khususnya di Malaysia. Di sesetengah tempat khususnya di Selangor, ikan keli disebut sebagai "ikan semilang". Bagi orang Perak, ikan semilang hanya hidup di laut.
Ikan keli boleh didapati di kebanyakan sawah padi, contohnya di Pahang, di Paya Pahang Tua, Mambang, Ganchong dan Paloh Hinai, Pekan. Ia juga banyak terdapat di Tasik Chini, Paya Bungor atau Bera. Keli juga menghuni di kuala anak sungai kecil seperti Sungai Lepar di Paloh Hinai hingga ke Jerantut dan Kuala Lipis, selain di Sungai Bera dan Sungai Serting. Pada kali ini saya ingin kongsikan resepi ikan Keli Berlada. Mudah dan ringkas untuk disediakan.selamat mencuba ye….
B AHAN BAHAN
1 ekor ikan keli } dibersihkan
lalu digaul dengan serbuk kunyit dan garam
20 tangkai cili padi } dikisar
Garam
Gula
Minyak
CARA
MEMBUATNYA
1. Panaskan minyak dan goreng ikan keli yang telah digaul dengan serbuk
kunyit dan garam. Ketepikan.
2. Tumis cili api kisar sehingga naik bau. Masukkan garam dan gula.
Ikut cita rasa dan kacau sehingga masak sepenuhnya.
3. Setelah itu, siramkan bahan
tumis tadi ke atas ikan keli goreng.
4. Siap untuk dihidang bersama nasi panas
No comments:
Post a Comment