Ayam goreng ialah daging ayam yang dicelup ke dalam salutan,
kemudian digoreng jeluk, digoreng kuali atau digoreng tekanan. Salutan tersebut
mengekalkan air daging sambil menyerap lemak ayam. Daging ayam itu boleh
ditanggalkan tulangnya dan/atau dikupas kulitnya, atau sebaliknya Ayam goreng paling
banyak dimasak menggunakan penggoreng tekanan, kerana inilah kaedah penyediaan
yang paling cepat. Air dalam daging ayam mengewap lalu keluar melalui minyak
dalam kebuk yang tertutup, sekaligus menambahkan tekanan dan merendahkan suhu
memasak yang diperlukan. Wap tersebut juga memasakkan daging ayam sambil
memastikan isinya lembap dan lembut di dalam sadur rangup.
RESEPI AYAM GORENG
BIJAN
BAHAN BAHAN
4 ketul paha ayam
1 sudu kecil tepung
jagung
3 keping biskut –
tumbuk halus
1 sudu kecil bijan
2 sudu kecil sos
tiram
2 sudu kecil kicap
1 cawan minyak masak
Garam, gula dan
serbuk lada sulah secukupnya
PROSES PENYEDIAAN
Ayam dibuang tulang dan
kulit kemudian dipotong kecil sebelum dibersihkan dan dituskan.
Gaulkan isi ayam
dengan sos tiram, kicap, garam, gula dan serbuk lada sulah, kemudian perap
selama dua jam.
Tepung jagung
dicampur dengan biskut tumbuk dan bijan sebelum digaul hingga rata dengan ayam.
Panaskan minyak dan
goreng hingga masak.
No comments:
Post a Comment