Masakan paprik adalah
hidangan Malaysia yang asalnya dari nasi goreng yang berperisa dengan pasta
cili. Nasi adalah bahasa Melayu untuk nasi dan pad prik adalah frasa Thai ผัด พริก di mana paprik
bermakna stirfry dan prik bermakna cili. Walaupun Nasi Paprik hari ini dianggap
sebagai sebahagian daripada masakan Melayu, ia berasal dari Thailand. Masakan
paprika telah diolah kepada pelbagai masakan berasaskan ayam, udang dan lain
lain.
RESEPI
AYAM MASAK PAPRIK
BAHAN BAHAN
2 keping isi ayam (bahagian dada)
1 batang carrot
100 gm brokoli
200 gm cauliflower
50 gm capsicum hijau/merah
1 labu bawang besar (di hiris)
BAHAN SOS
3 sudu besar kicap pekat
5 sudu besar sos tomato
5 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tiram
6 helai daun limau purut
1 batang serai (di ketuk)
3 sudu besar lemon jus
5 biji cili api (di ketuk)
3 ulas bawang putih (di ketuk)
1/2 cawan air
5 sudu besar minyak utk menumis
2 keping isi ayam (bahagian dada)
1 batang carrot
100 gm brokoli
200 gm cauliflower
50 gm capsicum hijau/merah
1 labu bawang besar (di hiris)
BAHAN SOS
3 sudu besar kicap pekat
5 sudu besar sos tomato
5 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tiram
6 helai daun limau purut
1 batang serai (di ketuk)
3 sudu besar lemon jus
5 biji cili api (di ketuk)
3 ulas bawang putih (di ketuk)
1/2 cawan air
5 sudu besar minyak utk menumis
PROSES PENYEDAAN
Panaskan minyak dan
tumiskan bawang putih dan serai sehingga wangi.
Masukkan ayam dan
kacau rata. Masukkan cili padi yang di ketuk.
Masukkan carrot,
kicap pekat, sos tomato, sos cili dan sos tiram. Masukkan air dan biarkan
mendidih. Masukkan sayur brokoli, cauliflower, capsicum dan bawang besar.
Bila mendidih
masukkan daun limau purut dan kacau.
Masukkan lemon jus,
sekiranya rasa dah ok, matikan api dan angkat.
Hidangkan dengan nasi
putih.
No comments:
Post a Comment