Thursday, October 19, 2017

RESEPI AYAM MASAK PAPRIK

Masakan paprik adalah hidangan Malaysia yang asalnya dari nasi goreng yang berperisa dengan pasta cili. Nasi adalah bahasa Melayu untuk nasi dan pad prik adalah frasa Thai ผัด พริก di mana paprik bermakna stirfry dan prik bermakna cili. Walaupun Nasi Paprik hari ini dianggap sebagai sebahagian daripada masakan Melayu, ia berasal dari Thailand. Masakan paprika telah diolah kepada pelbagai masakan berasaskan ayam, udang dan lain lain.

RESEPI AYAM MASAK PAPRIK
BAHAN BAHAN
2 keping isi ayam (bahagian dada)
1 batang carrot
100 gm brokoli
200 gm cauliflower
50 gm capsicum hijau/merah
1 labu bawang besar (di hiris)

BAHAN SOS

3 sudu besar kicap pekat
5 sudu besar sos tomato
5 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tiram
6 helai daun limau purut
1 batang serai (di ketuk)
3 sudu besar lemon jus
5 biji cili api (di ketuk)
3 ulas bawang putih (di ketuk)
1/2 cawan air
5 sudu besar minyak utk menumis

PROSES PENYEDAAN
Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan serai sehingga wangi.

Masukkan ayam dan kacau rata. Masukkan cili padi yang di ketuk.

Masukkan carrot, kicap pekat, sos tomato, sos cili dan sos tiram. Masukkan air dan biarkan mendidih. Masukkan sayur brokoli, cauliflower, capsicum dan bawang besar.

Bila mendidih masukkan daun limau purut dan kacau.

Masukkan lemon jus, sekiranya rasa dah ok, matikan api dan angkat.

Hidangkan dengan nasi putih.

No comments:

Post a Comment