Mi Bandung atau Mee
Bandung adalah satu masakan dan makanan tradisional yang terkenal yang berasal
dari Muar, Johor, Malaysia. Perkataan 'bandung' di dalam namanya berpunca
daripada maksud perkataan tersebut yang bererti 'berganda' atau 'berkembar'
atau 'berpasangan' di mana sesuatu bergandingan atau bercampuran dengan sesuatu
yang lain. Umpamanya seperti 'Sirap Bandung' untuk minuman susu bergandingan
dengan sirap berperisa ros ataupun 'Rumah Berbandung' untuk rumah berkembar
1 paket mee kuning
atau 1 kg (dicelur dan toskan)
100 gm udang (dibuang
kulit)
100 gm sotong
(dihiris)
1 paket bebola ikan
(biar sebiji-sebiji)
2 keping fish cake
(dihiris)
2 mangkuk air rebusan
kulit udang (stok)
(atau 1 kiub ayam + 2
mangkuk air)
5 sudu besar sos
tomato
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
2 biji limau
kasturi/limau nipis (belah 2)
2 biji telur
Sedikit sawi, cili
merah (dihiris)
daun sup & daun
bawang (dihiris)
1 biji tomato
(dibelah)
bawang goreng
Garam & minyak
masak
BAHAN TUMIS
2 sudu besar cili
mesin atau cili boh
3 ulas bawang putih
(ditumbuk/dikisar
5 ulas bawang merah
(ditumbuk/dikisar)
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak,
tumiskan bawang putih, bawang merah & cili kisar @ cili boh hingga garing.
Masukkan stok udang/
ayam dan biarkan mendidih.
Kemudian masukkan sos
tomato, sos cili, sos tiram & garam.
Biarkan mendidih
perlahan-lahan. Masukkan
udang, sotong, bebola ikan juga fish cake.
Masukkan sawi,
hirisan tomato,kemudian pecahkan telur, seakan telur mata kerbau dan masak
selama 2 minit.
Hidangkan mee yang
telah dicelur ke dalam mangkuk
Akhir sekali,
tuangkan kuah ke atas mee, hias dengan bawang goreng, hirisan cili dan hirisan
limau juga daun sup/ bawang.
Resepi Mee Bandung
Siap
No comments:
Post a Comment