Thursday, October 19, 2017

RESEPI SOTONG KERING SAMBAL BELACAN

Sambal ialah sos yang diperbuat daripada cili yang dihancurkan dan biasanya ditambahkan bahan-bahan yang lain seperti garam, cuka dan belacan. Sambal ialah salah satu hidangan istimewa Indonesia dan Melayu. Terdapat berbagai-bagai kelainan sambal yang berasal dari berbagai-bagai daerah. 

BAHAN-BAHAN
400gm sotong kering potong ikut kesesuaian

1 biji bawang besar – hiris kasar sikit

2 ulas bawang putih

10 tangkai cili kering - rebus dan kisar halus/ klu nak pedas tambah lagi

1 inci belacan

2 sudu besar air asam jawa

Gula dan Garam


PROSES PENYEDIAAN
Rendam dan basuh sotong kering sehingga bersih. Potong ikut saiz yang anda suka

Panaskan minyak dan tumiskan belacan yang telah dikisar tadi hingga naik baunya.


Setelah cukup masak dan naik baunya, masukkan bahan-bahan kisar. Tumis lagi hingga masak.


Masukkan sotong kering, air asam jawa, gula dan garam secukup rasa.


Apabila sotong kering telah kembang, boleh angkat dan hidangkan. Boleh masukkan perasa jika suka. dah ada lada kering, pun dah cukup sedap masakan ketam berlada anda.


Siap untuk dihidang

No comments:

Post a Comment