Sambal ialah sos yang
diperbuat daripada cili yang dihancurkan dan biasanya ditambahkan bahan-bahan
yang lain seperti garam, cuka dan belacan. Sambal ialah salah
satu hidangan istimewa Indonesia dan Melayu. Terdapat berbagai-bagai kelainan
sambal yang berasal dari berbagai-bagai daerah.
400gm sotong kering
potong ikut kesesuaian
1 biji bawang besar –
hiris kasar sikit
2 ulas bawang putih
10 tangkai cili
kering - rebus dan kisar halus/ klu nak pedas tambah lagi
1 inci belacan
2 sudu besar air asam
jawa
Gula dan Garam
PROSES PENYEDIAAN
Rendam dan basuh
sotong kering sehingga bersih. Potong ikut saiz yang anda suka
Panaskan minyak dan
tumiskan belacan yang telah dikisar tadi hingga naik baunya.
Setelah cukup masak
dan naik baunya, masukkan bahan-bahan kisar. Tumis lagi hingga masak.
Masukkan sotong
kering, air asam jawa, gula dan garam secukup rasa.
Apabila sotong kering
telah kembang, boleh angkat dan hidangkan. Boleh masukkan perasa jika suka. dah
ada lada kering, pun dah cukup sedap masakan ketam berlada anda.
Siap untuk dihidang
No comments:
Post a Comment