Sunday, October 15, 2017

RESEPI KETAM BUNGA MASAK TOMYAM

Tom yam (bahasa Lao: ຕົ້ມຍຳ [tôm ɲam]; Bahasa Thai: ต้มยำ, [tôm jam], tom yam dalam "Royal Thai General System of Transcription") adalah nama bagi dua hidangan sup atau berkuah yang serupa yang berasal dari Laos dan Thailand. Versi DiRaja Laos termasuk secubit nasi di dalam sup, sementara versi biasa Laos yang lain dan versi Thailand tidak memasukkan nasi sebagai salah satu bahannya. Tom yam dihidangkan secara meluas di negara berjiranan seperti Malaysia, Singapura, dan Indonesia, dan telah dipopularkan ke seluruh dunia.



Tom yam memiliki ciri-ciri perasa pedas dan masam yang keratar, dengan penggunaan herba wangi. Rebusan asas dihasilkan dari stok dan bahan baru seperti serai, daun dari pokok Limau Purut, halia, jus limau nipis, sos ikan dan cili dipenyek.

KETAM BUNGA MASAK TOMYAM
Gambar Sekadar Hiasan

Bahan Bahan

ü 2 - 3 ekor ketam bunga dibersihkan (tengok saiz)
ü 2 biji bawang besar dbelah dua
ü 3 batang serai dititik
ü 5 helai daun limau purut
ü 10- 15  biji cili padi ditumbuk kasar
ü 2-3  biji buah tomato dibelah dua (Tengok saiz)
ü 2 biji limau nipis diambil airnya
ü Garam
ü  serbuk perisa


Proses Masak

ü  Masukkan ketam yang telah dipotong 2
ü  Masukan  serai, cili padi, daun limau purut, bawang besar dan  buah tomato ke dalam periuk.
ü  Tuang air sehingga menutupi semua bahan.
ü  Masak sehingga mendidih dan  biarkan mereneh 10 minit.

ü  Sesuaikan rasa dgn garam  serbuk perisa. 

No comments:

Post a Comment