Tom yam (bahasa Lao: ຕົ້ມຍຳ [tôm ɲam]; Bahasa Thai: ต้มยำ, [tôm jam], tom yam dalam "Royal Thai General System of Transcription") adalah nama bagi dua hidangan sup atau berkuah yang serupa yang berasal dari Laos dan Thailand. Versi DiRaja Laos termasuk secubit nasi di dalam sup, sementara versi biasa Laos yang lain dan versi Thailand tidak memasukkan nasi sebagai salah satu bahannya. Tom yam dihidangkan secara meluas di negara berjiranan seperti Malaysia, Singapura, dan Indonesia, dan telah dipopularkan ke seluruh dunia.
Tom yam memiliki ciri-ciri perasa pedas dan masam yang keratar, dengan penggunaan herba wangi. Rebusan asas dihasilkan dari stok dan bahan baru seperti serai, daun dari pokok Limau Purut, halia, jus limau nipis, sos ikan dan cili dipenyek.
KETAM BUNGA
MASAK TOMYAM
|
Gambar Sekadar Hiasan |
Bahan Bahan
ü 2 - 3 ekor ketam bunga dibersihkan (tengok saiz)
ü 2 biji bawang besar dbelah dua
ü 3 batang serai dititik
ü 5 helai daun limau purut
ü 10- 15 biji cili padi
ditumbuk kasar
ü 2-3 biji buah tomato
dibelah dua (Tengok saiz)
ü 2 biji limau nipis diambil airnya
ü Garam
ü serbuk perisa
Proses Masak
ü
Masukkan
ketam yang telah dipotong 2
ü
Masukan serai, cili padi, daun limau purut, bawang
besar dan buah tomato ke dalam periuk.
ü
Tuang air
sehingga menutupi semua bahan.
ü
Masak
sehingga mendidih dan biarkan mereneh 10
minit.
ü
Sesuaikan
rasa dgn garam serbuk perisa.
No comments:
Post a Comment