Thursday, October 19, 2017

RESEPI RENDANG DAGING

Rendang adalah masakan tradisional Minangkabau - Indonesia yang kemudian menyebar pada masyarakat Melayu,[perlu rujukan] bersantan dengan daging lembu sebagai bahan utamanya. Masakan ini disediakan dengan santan, lada, bawang, daun kunyit, daun limau purut dan kerisik. Rendang sesuai dihidangkan sebagai lauk, dimana ia dimakan dengan lemang, nasi, pulut kuning atau pulut kunyit, ketupat palas atau ketupat pulut, ketupat nasi, roti atau diratah makan begitu saja.
BAHAN BAHAN
500 gram daging ( untuk satay )
10 tangkai cili kering dikisar
9 biji bawang merah saiz kecil dikisar
2 sudu besar ketumbar dikisar
1 sudu teh jintan putih dikisar
5 batang serai dikisar
1 inci halia dikisar
1 inci lengkuas dikisar
1 inci kunyit hidup dikisar
3 ulas bawang putih dikisar
2 sudu makan kerisik
air asam jawa secukupnya untuk mengisar
garam dan gula secukupnya

PROSES PENYEDIAAN
Campur semua bahan kisar dengan manisan dan garam. Gaul sebati. Lumurkan pada daging lembu yang siap dipotong mengikut saiz membuat satay tadi.

Perapkan sekurang-kurangnya 3-4 jam

Masukkan daging yang telah diperap tadi ke dalam kuali dan masak hingga agak empuk. Jika daging payah hendak empuk boleh tambah air dan masak lagi.

Masukkan kentang dan lobak merah. Tambah sedikit air supaya kentang dan lobak tadi cepat empuk. Campurkan kerisik. Kacau rata.

Bila daging, lobak merah dan kentang telah empuk, tutup api.


Sebaik-baiknya tutup kuali ketika memasak, kacau sekejap-sekejap dan gunakan api sederhana.

No comments:

Post a Comment