Rendang
adalah masakan tradisional Minangkabau - Indonesia yang kemudian menyebar pada
masyarakat Melayu,[perlu rujukan] bersantan dengan daging lembu sebagai bahan
utamanya. Masakan ini disediakan dengan santan, lada, bawang, daun kunyit, daun
limau purut dan kerisik. Rendang sesuai dihidangkan sebagai lauk, dimana ia
dimakan dengan lemang, nasi, pulut kuning atau pulut kunyit, ketupat palas atau
ketupat pulut, ketupat nasi, roti atau diratah makan begitu saja. Kebanyakkan
bahagian daging lembu yang digunakan untuk membuat rendang ialah daging batang
pinang. Rasa dagingnya yang lembut dan sedap.
Rendang amat
popular dan disajikan sebagai hidangan pada hari-hari perayaan seperti
Aidilfitri dan Aidiladha mahupun disaji pada kenduri-kenduri seperti tamat
berzanji, majlis perkahwinan, majlis berkatan atau bersunat, kenduri doa
selamat, kenduri harijadi dan sebagainya. Masakan ini sangat digemari di semua
kalangan masyarakat baik di Sumatera Barat, Indonesia juga di Malaysia
khususnya di Negeri Sembilan. Rendang Tok pula terkenal di Negeri Perak
4 ekor ketam dibersihkan.
2 cawan santan pekat
2 ulas bawang putih dikisar halus
2 cawan santan pekat
2 ulas bawang putih dikisar halus
6 ulas bawang merah dikisar halus
1 inci halia dikisar halus
1 inci halia dikisar halus
1 inci kunyit hidup dikisar halus
3 batang serai dikisar halus
3 batang serai dikisar halus
1 sudu cili boh
2 helai daun limau purut dihiris
2 helai daun kunyit dihiris
2 sudu besar kerisik
2 sudu besar air asam jawa
Garam, gula & serbuk perisa
PROSES PENYEDIAAN
Ketam digoreng dlm minyak penuh hingga masak. Sejukkan
dan belah dua. Ketepikan.
Masukkan santan, cili boh & semua bahan kisar di
dalam kuali
Panaskan sehingga
mendidih. Masukkan air asam jawa & kerisik.
Biarkan mereneh
dan kuah agak pekat. Masukkan ketam dan kacau perlahan lahan hingga sebati.Sesuaikan
rasa dgn garam, gula & serbuk perisa.
Bila kuah sudah mesra
dgn ketam taburkan daun limau purut & daun kunyit.
Sedia utk
dihidangkan.
No comments:
Post a Comment