Sunday, October 15, 2017

RESEPI KETAM MASAK RENDANG

Rendang adalah masakan tradisional Minangkabau - Indonesia yang kemudian menyebar pada masyarakat Melayu,[perlu rujukan] bersantan dengan daging lembu sebagai bahan utamanya. Masakan ini disediakan dengan santan, lada, bawang, daun kunyit, daun limau purut dan kerisik. Rendang sesuai dihidangkan sebagai lauk, dimana ia dimakan dengan lemang, nasi, pulut kuning atau pulut kunyit, ketupat palas atau ketupat pulut, ketupat nasi, roti atau diratah makan begitu saja. Kebanyakkan bahagian daging lembu yang digunakan untuk membuat rendang ialah daging batang pinang. Rasa dagingnya yang lembut dan sedap.

Rendang amat popular dan disajikan sebagai hidangan pada hari-hari perayaan seperti Aidilfitri dan Aidiladha mahupun disaji pada kenduri-kenduri seperti tamat berzanji, majlis perkahwinan, majlis berkatan atau bersunat, kenduri doa selamat, kenduri harijadi dan sebagainya. Masakan ini sangat digemari di semua kalangan masyarakat baik di Sumatera Barat, Indonesia juga di Malaysia khususnya di Negeri Sembilan. Rendang Tok pula terkenal di Negeri Perak

RESEPI KETAM MASAK RENDANG
BAHAN BAHAN
4 ekor ketam dibersihkan.
2 cawan santan pekat
 2 ulas bawang putih dikisar halus
6 ulas bawang merah dikisar halus
1 inci halia dikisar halus
1 inci kunyit hidup dikisar halus
3 batang serai dikisar halus
1 sudu cili boh
2 helai daun limau purut dihiris
2 helai daun kunyit dihiris
2 sudu besar kerisik
2 sudu besar air asam jawa
Garam, gula & serbuk perisa


PROSES PENYEDIAAN

Ketam digoreng dlm minyak penuh hingga masak. Sejukkan dan belah dua. Ketepikan.

Masukkan santan, cili boh & semua bahan kisar di dalam kuali

Panaskan sehingga mendidih. Masukkan air asam jawa & kerisik.

Biarkan mereneh dan kuah agak pekat. Masukkan ketam dan kacau perlahan lahan hingga sebati.Sesuaikan rasa dgn garam, gula & serbuk perisa.


Bila kuah sudah mesra dgn ketam taburkan daun limau purut & daun kunyit.


Sedia utk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment