Udang ialah sejenis haiwan yang hidup di dalam air dan tergolong
dalam sub-order Dendrobranchiata. Walaupun kelihatan sama sahaja dengan udang
halus, udang berbeza dengan udang halus dari segi struktur insangnya. Insang
udang bercabang (oleh itu, namanya dendro = "pokok"; branchia =
"insang"), manakala insang udang halus berlamela. Takson kembar bagi
Dendrobranchiata ialah Pleocyemata yang terdiri daripada semua udang halus,
udang karang, ketam, dan sebagainya.
Udang boleh didapati
di dalam air masin dan air tawar. Pada masa kini, udang air masin dan air tawar
diternak secara besar-besaran di kebanyakan negara. Di Malaysia, udang diternak
di Pahang dan Sabah. Ladang ternakan udang di Pahang hanya untuk di eksport.
UDANG
MASAK MERAH
BAHAN-BAHAN
400g udang saiz elok
2 sudu makan sos
tomato
daun kari
garam dan gula
secukupnya
1 sudu makan serbuk
kari daging
4 sudu makan
cili kisar
1 sudu makan kicap manis
serbuk ketumbar
serbuk jintan putih
BAHAN DIKISAR
1 ulas bawang besar
3-4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 batang serai
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak utk goreng terendam. Goreng udang
sehingga berubah warna. Kemudian angkat dan toskan.
Tinggalkan sedikit minyak, tumis bahan bahan mesin
bersama daun kari hingga wangi.
Satukan serbuk kari, cili kisar, sos tomato,
jintan putih dan serbuk ketumbar di dlm satu bekas. Bancuhkan dgn sedikit air
utk dijadikan pes. Kemudian, tumiskan bersama bahan mesin tadi hingga pecah
minyak.
Masukkan garam, gula, kicap dan sedikit air. Kacau dan
biarkan ia mendidih.
etelah kuahnya sedikit pekat, bolehlah dimasukkan
udang tadi. Gaulkan hingga rata.
Hidangkan setelah
masak.
No comments:
Post a Comment