Thursday, October 19, 2017

RESEPI UDANG MASAK MERAH

Udang ialah sejenis haiwan yang hidup di dalam air dan tergolong dalam sub-order Dendrobranchiata. Walaupun kelihatan sama sahaja dengan udang halus, udang berbeza dengan udang halus dari segi struktur insangnya. Insang udang bercabang (oleh itu, namanya dendro = "pokok"; branchia = "insang"), manakala insang udang halus berlamela. Takson kembar bagi Dendrobranchiata ialah Pleocyemata yang terdiri daripada semua udang halus, udang karang, ketam, dan sebagainya.

Udang boleh didapati di dalam air masin dan air tawar. Pada masa kini, udang air masin dan air tawar diternak secara besar-besaran di kebanyakan negara. Di Malaysia, udang diternak di Pahang dan Sabah. Ladang ternakan udang di Pahang hanya untuk di eksport.

UDANG MASAK MERAH 

 BAHAN-BAHAN
400g udang saiz elok
2 sudu makan sos tomato
daun kari
garam dan gula secukupnya
1 sudu makan serbuk kari daging
4  sudu makan cili kisar
1 sudu makan kicap manis
serbuk ketumbar
serbuk jintan putih

BAHAN DIKISAR
1 ulas bawang besar
3-4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 batang serai
1 inci halia
1/2 inci lengkuas


PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak utk goreng terendam. Goreng udang sehingga berubah warna. Kemudian angkat dan toskan.

Tinggalkan sedikit minyak, tumis bahan bahan mesin bersama daun kari hingga wangi.

 Satukan serbuk kari, cili kisar, sos tomato, jintan putih dan serbuk ketumbar di dlm satu bekas. Bancuhkan dgn sedikit air utk dijadikan pes. Kemudian, tumiskan bersama bahan mesin tadi hingga pecah minyak.

Masukkan garam, gula, kicap dan sedikit air. Kacau dan biarkan ia mendidih.

etelah kuahnya sedikit pekat, bolehlah dimasukkan udang tadi. Gaulkan hingga rata.

Hidangkan setelah masak.

No comments:

Post a Comment