Sunday, October 15, 2017

RESEPI SHARK FIN ISI KETAM

Resepi Sup  Isi Ketam dan Sirip Ikan Yu merupakan resepi yang dikatakan berkhasiat dan merupakan sup paling popular di kedai kedai makanan berasaskan makanan laut atau Seafood.


RESEPI SHARK FIN ISI KETAM


BAHAN-BAHAN
120 gm sirip ikan yu kering

1 sudu teh serbuk lada

4 bawang merah - hiris

1 ulas bawang putih - hiris

120 gm isi ketam

4 cawan stok ayam

1 sudu teh garam

3 cm halia - hiris

1 sudu makan tepung jagung – bancuh dengan sedikit air


PROSES PENYEDIAAN
Bersihkan sirip ikan. Rendam semalaman atau sekurang-kuranya 6 – 7  jam.


Masukkan ke dalam periuk bersama air yang mencukupi. Rebus selama 2-3 jam.


Panaskan minyak, tumis halia, bawang putih dan bawang merah hingga wangi.


Masukkan stok ayam, isi ketam, sirip ikan, garam dan serbuk lada. Masak hingga mendidih.


Kacau sentiasa. Masukkan tepung jagung untuk pekatkan kuah sup.


Siap dan sedia untuk dinikmati


No comments:

Post a Comment