Resepi
Sup Isi Ketam dan Sirip Ikan Yu
merupakan resepi yang dikatakan berkhasiat dan merupakan sup paling popular di
kedai kedai makanan berasaskan makanan laut atau Seafood.
RESEPI SHARK FIN ISI KETAM
BAHAN-BAHAN
120 gm sirip ikan yu
kering
1 sudu teh serbuk lada
4 bawang merah - hiris
1 ulas bawang putih -
hiris
120 gm isi ketam
4 cawan stok ayam
1 sudu teh garam
3 cm halia - hiris
1 sudu makan tepung
jagung – bancuh dengan sedikit air
PROSES PENYEDIAAN
Bersihkan sirip ikan.
Rendam semalaman atau sekurang-kuranya 6 – 7 jam.
Masukkan ke dalam
periuk bersama air yang mencukupi. Rebus selama 2-3 jam.
Panaskan minyak,
tumis halia, bawang putih dan bawang merah hingga wangi.
Masukkan stok ayam,
isi ketam, sirip ikan, garam dan serbuk lada. Masak hingga mendidih.
Kacau sentiasa.
Masukkan tepung jagung untuk pekatkan kuah sup.
Siap dan sedia untuk
dinikmati
No comments:
Post a Comment