Thursday, October 19, 2017

RESEPI NASI GORENG HALIA

Nasi goreng merupakan makanan panas segera yang lazat. Nasi yang digoreng bersama kicap dan ramuan lain mengikut selera mudah disediakan dan tidak memerlukan lauk tambahan, kecuali telur goreng.

Nasi goreng dikatakan muncul dari kebudayaan Cina sekitar 4000 SM, yang tidak suka memakan makanan dingin atau membuang makanan yang tidak habis maka nasi tersebut digoreng semula bersama bahan-bahan makanan dan pelbagai rempah. Pada masa kini, nasi goreng sering disediakan dengan campuran bawang, telur, ikan bilis, udang, hirisan ikan atau daging, kek ikan, sardin dalam tin serta sayur-sayuran terutamanya sayur campur.

Bagi masyarakat Malaysia sudah menjadi kebiasaan untuk menyediakan nasi goreng sebagai sarapan. Nasi goreng yang paling mudah disediakan adalah nasi goreng kampung yang hanya menggunakan bawang, ikan bilis, cili padi, kangkung dan telur sebagai bahan utama.

Masyarakat moden hari ini telah banyak bereksperimen dengan bahan-bahan dalam menyediakan nasi goreng sehingga terdapat pelbagai jenis nasi goreng yang boleh didapati di gerai, kafe mahupun hotel.

RESEPI NASI GORENG HALIA
BAHAN BAHAN
2 cawan nasi sejuk
1 mangkuk kecil isi ayam atau daging - dihiris nipis
4 ulas bawang merah - dikisar
 2 ulas bawang putih - dikisar
2 inci halia - dikisar
10 tangkai cili padi - dikisar
1 biji telur - pilihan
Garam dan gula secukupnya

PROSES PENYEDIAAN
Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk  atau dikisar tadi sehingga naik bau.

Masukkan ayam atau daging dan biarkan masak seketika. Masukkan garam dan perisa, jika suka

Pecahkan telur dan gaul rata.

Masukkan nasi dan gaul rata hingga semua bahan tumisan sebati dengan nasi.

Siap untuk dihidangkan. Bolehlah letak telur mata

No comments:

Post a Comment