Thursday, October 19, 2017

RESEPI AYAM MASAK SAMBAL HIJAU

Sambal Berlada atau belado adalah sejenis bumbu panas dan pedas yang terdapat dalam masakan Minang Sumatera Barat, Indonesia. Sos balado dibuat dengan mencampurkan lada merah dengan rempah lain termasuk bawang putih, bawang merah, tomato dan jus limau utama dalam kelapa atau minyak kelapa sawit.
BAHAN-BAHAN
400 gram  ayam
30 gm air asam jawa
Minyak masak
Gula dan garam

BAHAN KISAR
25 gram cili hijau
15 gram cili padi
20 gram bawang besar
20 gram bawang merah
20 gram bawang putih
15 gram serai
5 gram kunyit

PROSES PENYEDIAAN
Perap ayam dengan bahan kisar dan kemudian goreng hingga separuh masak. Angkat dan toskan.

Lebihan perapan ayam, di tumis sehingga kekuningan dan bau wangi.

Masukkan ayam yang telah di goreng tadi, masak dengan api yang kecil sehingga ayam menyerap bahan tumisan.

Kemudian masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa. Kacau sebati dan sedia dihidangkan.





No comments:

Post a Comment