Sambal Berlada atau
belado adalah sejenis bumbu panas dan pedas yang terdapat dalam masakan Minang
Sumatera Barat, Indonesia. Sos balado dibuat dengan mencampurkan lada merah
dengan rempah lain termasuk bawang putih, bawang merah, tomato dan jus limau utama
dalam kelapa atau minyak kelapa sawit.
BAHAN-BAHAN
400 gram ayam
30 gm air asam jawa
Minyak masak
Gula dan garam
BAHAN KISAR
25 gram cili hijau
15 gram cili padi
20 gram bawang besar
20 gram bawang merah
20 gram bawang putih
15 gram serai
5 gram kunyit
PROSES PENYEDIAAN
Perap ayam dengan
bahan kisar dan kemudian goreng hingga separuh masak. Angkat dan toskan.
Lebihan perapan ayam,
di tumis sehingga kekuningan dan bau wangi.
Masukkan ayam yang
telah di goreng tadi, masak dengan api yang kecil sehingga ayam menyerap bahan
tumisan.
Kemudian masukkan air
asam jawa, garam dan gula secukup rasa. Kacau sebati dan sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment