Ketam-kepingan lembut adalah istilah kuliner untuk ketam yang bertukar
kulit dan masih lembut. Ketam lembut dikeluarkan dari air sebaik sahaja ketam
bertukar kulit untuk menghalang pengerasan kulit. Ini bermakna bahawa hampir
semua bahagian ketam boleh dimakan,
KETAM LEMBUT GORENG TEPUNG
BAHAN BAHAN
20g sos pesto (boleh dibeli di pasaraya)
1 biji telur
Sedikit tepung jagung
Sedikit lada sulah
Sedikit garam
Minyak Makan
Celup ketam dlm telur & golekkan ke dalam tepung jagung.
Krim segar dipanaskan dgn api perlahan hingga mereneh.
5 ekor ketam berkulit lembut
50ml krim segar
PROSES PENYEDIAAN
Ketam yg telah dibersihkan digaul dgn sedikit garam & lada sulah.
Celup ketam dlm telur & golekkan ke dalam tepung jagung.
Goreng ketam dlm minyak penuh hingga kekuningan.
Krim segar dipanaskan dgn api perlahan hingga mereneh.
Masukkan pesto & kacau hingga sebati.
Hidangkan ketam goreng bersama sos pesto.
No comments:
Post a Comment