Thursday, March 22, 2018

RESEPI ACAR IKAN MASIN


Acar adalah sejenis hidangan Malaysia yang terdiri daripada bahan-bahan yang dijeruk. Sayur-sayuran keras, atau buah-buahan jeruk disatukan menjadi suatu hidangan yang tersendiri. Ada acar yang dimasak, manakala ada acar yang dibuat seperti gaya rojak atau salad. Acar biasanya dijadikan lauk sampingan bagi hidangan nasi, misalnya nasi putih, nasi minyak atau nasi beriani

Disebabkan terdapat pelbagai pengaruh masakan kaum di Malaysia, acar sudah berkembang dan meranting mengikut variasi kaum, terdapat pelbagai jenis acar, mengikut selera kaum masing-masing.

RESEPI ACAR IKAN MASIN

BAHAN-BAHAN 
200gm ikan masin talang@kurau(potong dadu rendam selama 1 jam)
10@15 biji cili kpg(kalau dpt yg jeruk lg best)
10 biji bwg kecil india
5 tangkai bwg putih yg jeruk
5 sudu besar cuka(kalau x cukup blh tambah)
3 sudu besar thai palm sugar @gula melaka
3 sudu besar gula pasir
minyak masak secukupnya(dlm 1 mangkuk)
garam jika perlu(jgn letak awal2.. rasa dulu)

BAHAN KISAR
4 sudu besar pes cili kering
2 biji bwg besar
4 ulas bwg putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup

BAHAN REMPAH
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
1 sudu besar biji ketumbar
1 sudu besar halba
1 sudu besar biji sawi

PROSES PENYEDIAAN
Goreng ikan masin yg direndam td dgn api perlahan.. jgn terlalu garing, angkat n toskan

Goreng bahan rempah tanpa minyak.. api perlahan jgk sehingga wangi.. kisar halus, guna pengisar kering ketepikan

Panaskan minyak.. tumis bahan kisar td sehingga garing

Masukkan bahan rempah kacau lagi sehingga wangi n pecah minyak

Masukkan bahan2 yg lain seperti cuka, gula melaka n gula pasir

Masukkan ikan yg digoreng td, masukkan bwg merah kecil, cili padi n bwg putih jeruk

Masak lg smp betul2 minyak keluar di permukaan atas.. api perlahan je, nt kalau api kuat minyak terpercik. rasa dulu jika perlu masukkan garam n gula tambah lg..

Tunggu sejuk br masukkan dlm botol sebaiknya botol kaca..
Selamat Mencuba!


No comments:

Post a Comment