Acar adalah sejenis hidangan Malaysia yang
terdiri daripada bahan-bahan yang dijeruk. Sayur-sayuran keras, atau
buah-buahan jeruk disatukan menjadi suatu hidangan yang tersendiri. Ada acar
yang dimasak, manakala ada acar yang dibuat seperti gaya rojak atau salad. Acar
biasanya dijadikan lauk sampingan bagi hidangan nasi, misalnya nasi putih, nasi
minyak atau nasi beriani
Disebabkan
terdapat pelbagai pengaruh masakan kaum di Malaysia, acar sudah berkembang dan
meranting mengikut variasi kaum, terdapat pelbagai jenis acar, mengikut selera
kaum masing-masing.
RESEPI
ACAR IKAN MASIN
BAHAN-BAHAN
200gm ikan masin talang@kurau(potong dadu rendam selama 1 jam)
10@15 biji cili kpg(kalau dpt yg jeruk lg best)
10 biji bwg kecil india
5 tangkai bwg putih yg jeruk
5 sudu besar cuka(kalau x cukup blh tambah)
3 sudu besar thai palm sugar @gula melaka
3 sudu besar gula pasir
minyak masak secukupnya(dlm 1 mangkuk)
garam jika perlu(jgn letak awal2.. rasa dulu)
BAHAN KISAR
4 sudu besar pes cili kering
2 biji bwg besar
4 ulas bwg putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
BAHAN REMPAH
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
1 sudu besar biji ketumbar
1 sudu besar halba
1 sudu besar biji sawi
PROSES PENYEDIAAN
Goreng ikan masin yg direndam td dgn api perlahan..
jgn terlalu garing, angkat n toskan
Goreng bahan rempah tanpa minyak.. api perlahan jgk sehingga
wangi.. kisar halus, guna pengisar kering ketepikan
Panaskan minyak.. tumis bahan kisar td sehingga garing
Masukkan bahan rempah kacau lagi sehingga wangi n pecah minyak
Masukkan bahan2 yg lain seperti cuka, gula melaka n gula pasir
Masukkan ikan yg digoreng td, masukkan bwg merah kecil, cili padi
n bwg putih jeruk
Masak lg smp betul2 minyak keluar di permukaan atas.. api perlahan
je, nt kalau api kuat minyak terpercik. rasa dulu jika perlu masukkan garam n
gula tambah lg..
Tunggu sejuk br masukkan dlm botol sebaiknya botol kaca..
Selamat Mencuba!
No comments:
Post a Comment