Buah durian
boleh membesar sehingga 30 sentimeter (12 inci) panjang dan 15 cm (6 in)
diameter, dan lazimnya seberat satu hingga tiga kilogram (2 hingga 7 lb).
Bentuknya berbeza daripada bujur hingga bulat, warna kulitnya daripada hijau
hingga perang, dan isinya daripada kuning pucat hingga merah, bergantung kepada
spesies.
RESEPI CREPE DURIAN
5 tbsp
tepung gandum
1 tbsp
tepung ubi kayu
1 tbsp
tepung ubi kentang
1 tbsp
tepung jagung
1 tbsp
kastad
2 tbsp gula
aising
210 ml air
3/4 cawan
susu segar
1 biji telur
2 tbsp
minyak mazola
Secubit
garam
Esen vanila
Pewarna
kuning (optional)
Inti Durian
1 cawan susu
segar
1 sudu
kastad
1 sudu gula
isi durian
secukupnya
BAHAN WHIPPED CREAM
1 Cup
whipped cream
PROSES PENYEDIAAN
Masukkan
air, telur, minyak, esen vanila, susu segar, dan pewarna kedalam bekas. Kacau
sebati.
Ayakkan
semua tepung kedalam bekas dan kacau hingga tiada ketulan. Tapis adunan supaya
adunan menjadi licin.
Masak adunan
diatas ‘non-stick pan’ dan ketepikan.
Satukan susu
segar, kastad dan gula kedalam kuali. Kacau dengan api sederhana. Bila sudah
pekat, masukkan isi durian dan kacau rata.
Pukul
whipped cream hingga kental. Pastikan whipped cream dalam keadaan sejuk.
Bentangkan 1
keping creap, dan picit kan sedikit whipped cream di tengah-tengah. Lapiskan
dengan inti durian dan balut menjadi bantal. Sejukkan dan sedia dihidang.
No comments:
Post a Comment