Wednesday, March 21, 2018

RESEPI CREPE DURIAN

Durian ialah buah daripada beberapa spesies pokok dalam genus Durio (pokok Durian) yang menghasilkan buah beraroma kuat yang boleh dimakan. Ia amat terkenal di Asia Tenggara dengan gelaran "raja buah". Saiznya besar, baunya unik dan isinya dilindungi oleh kulit yang berserat dan berduri. Daripada duri itulah durian mendapat namanya.

Buah durian boleh membesar sehingga 30 sentimeter (12 inci) panjang dan 15 cm (6 in) diameter, dan lazimnya seberat satu hingga tiga kilogram (2 hingga 7 lb). Bentuknya berbeza daripada bujur hingga bulat, warna kulitnya daripada hijau hingga perang, dan isinya daripada kuning pucat hingga merah, bergantung kepada spesies.

RESEPI CREPE DURIAN
BAHAN BAHAN CREPE
5 tbsp tepung gandum
1 tbsp tepung ubi kayu
1 tbsp tepung ubi kentang
1 tbsp tepung jagung
1 tbsp kastad
2 tbsp gula aising
210 ml air
3/4 cawan susu segar
1 biji telur
2 tbsp minyak mazola
Secubit garam
Esen vanila
Pewarna kuning (optional)
Inti Durian
1 cawan susu segar
1 sudu kastad
1 sudu gula
isi durian secukupnya

BAHAN WHIPPED CREAM
1 Cup whipped cream

PROSES PENYEDIAAN
Masukkan air, telur, minyak, esen vanila, susu segar, dan pewarna kedalam bekas. Kacau sebati.

Ayakkan semua tepung kedalam bekas dan kacau hingga tiada ketulan. Tapis adunan supaya adunan menjadi licin.

Masak adunan diatas ‘non-stick pan’ dan ketepikan.

Satukan susu segar, kastad dan gula kedalam kuali. Kacau dengan api sederhana. Bila sudah pekat, masukkan isi durian dan kacau rata.

Pukul whipped cream hingga kental. Pastikan whipped cream dalam keadaan sejuk.

Bentangkan 1 keping creap, dan picit kan sedikit whipped cream di tengah-tengah. Lapiskan dengan inti durian dan balut menjadi bantal. Sejukkan dan sedia dihidang.



No comments:

Post a Comment