Jagung
(bahasa Inggeris: maize) merupakan bijirin makanan ruji dari Mesoamerica,
spesies Zea mays ssp. mays. Jagung merupakan tanaman yang ditanam berasal dari
teosinte Zea mays ssp. parviglumis, tumbuhan asal di sungai Balsas Lembah di
Mexico selatan, dengan sehingga 12% bahan genetik didapati daripada Zea mays
ssp. mexicana melalui introgresi. Istilah "teosinte" digunakan untuk
menggambarkan semua spesies dalam genus Zea, kecuali Zea mays ssp. mays.
Pendapat yang menyatakan bahawa genus Tripsacum yang berkait dengan asal
tumbuhan jagung telah dinafikan dengan analisa genetik moden.
RESEPI
JAGUNG KELAPA
BAHAN-BAHAN
3-4 tongkol jagung, direbus bersama sedikit garam
1 cawan kelapa parut putih, kalau guna kelapa yang tak
berapa tua lebih sedap.
1 sudu gula besar - ikut nak manis mana
Sedikit garam
PROSES PENYEDIAAN
Pisahkan isi jagung dari tongkolnya menggunakan pisau.
Dalam bekas, campur jagung dan semua bahan lain. Gaul
sebati.
Gula dan garam ikut lah nak lebih atau kurang, Sedia dihidangkan,
No comments:
Post a Comment