Thursday, March 22, 2018

RESEPI JAGUNG KELAPA


Jagung (bahasa Inggeris: maize) merupakan bijirin makanan ruji dari Mesoamerica, spesies Zea mays ssp. mays. Jagung merupakan tanaman yang ditanam berasal dari teosinte Zea mays ssp. parviglumis, tumbuhan asal di sungai Balsas Lembah di Mexico selatan, dengan sehingga 12% bahan genetik didapati daripada Zea mays ssp. mexicana melalui introgresi. Istilah "teosinte" digunakan untuk menggambarkan semua spesies dalam genus Zea, kecuali Zea mays ssp. mays. Pendapat yang menyatakan bahawa genus Tripsacum yang berkait dengan asal tumbuhan jagung telah dinafikan dengan analisa genetik moden.

RESEPI JAGUNG KELAPA
 
BAHAN-BAHAN
3-4 tongkol jagung, direbus bersama sedikit garam
1 cawan kelapa parut putih, kalau guna kelapa yang tak berapa tua lebih sedap.
1 sudu gula besar - ikut nak manis mana
Sedikit garam

PROSES PENYEDIAAN
Pisahkan isi jagung dari tongkolnya menggunakan pisau.

Dalam bekas, campur jagung dan semua bahan lain. Gaul sebati.

Gula dan garam ikut lah nak lebih atau kurang, Sedia dihidangkan,


No comments:

Post a Comment