Durian ialah
buah daripada beberapa spesies pokok dalam genus Durio (pokok Durian) yang
menghasilkan buah beraroma kuat yang boleh dimakan. Ia amat terkenal di Asia
Tenggara dengan gelaran "raja buah". Saiznya besar, baunya unik dan
isinya dilindungi oleh kulit yang berserat dan berduri. Daripada duri itulah
durian mendapat namanya.
Buah durian
boleh membesar sehingga 30 sentimeter (12 inci) panjang dan 15 cm (6 in)
diameter, dan lazimnya seberat satu hingga tiga kilogram (2 hingga 7 lb).
Bentuknya berbeza daripada bujur hingga bulat, warna kulitnya daripada hijau
hingga perang, dan isinya daripada kuning pucat hingga merah, bergantung kepada
spesies.
RESEPI PAF DURIAN
BAHAN-BAHAN
PAF
160ml air
80g mentega
100g tepung
gandum
4 biji telur
B
KRIM DURIAN
250ml krim
putar bukan susu
3-4 ulas isi
durian
10g gelatin
halagel
1 1/2 sudu
besar air panas (untuk larut gelatin)
KRIM KASTARD DURIAN
1 sudu besar
tepung gandum
1 sudu besar
tepung kastard/tepung jagung
4 sudu besar
gula
200ml susu
segar
3 biji
kuning telur
1/2 sudu
besar mentega
3-4 ulas isi
durian
PROSES PENYEDIAAN
PAF
Panaskan
Oven pada suhu 195 celcius. Didihkan air dan mentega hingga cair.
Tutup api,
masukkan tepung gandum dan kacau hingga doh terbentuk dan tidak melekat. Masak
di atas api sebentar sehingga nampak lapisan tipis putih di tepi periuk. Sejukkan
doh.
Masukkan
sebiji telur dan kacau hingga rata. Masukkan baki telur satu per satu dan kacau
hingga menjadi adunan boleh dipaip.
Masukkan doh
dalam beg paip dengan muncung nozzle bulat. Paip doh secara berjarak di atas
kertas bakar.
Bakar di rak
tengah selama 15 minit pada suhu 195 celcius dan turun ke suhu 170 celcius
sebelum bakar selama 15 minit lagi.
Sejukkan
dahulu sebelum paip masukkan krim.
KRIM DURIAN
Pukul krim
putar sehingga hampir pekat.
Masukkan isi
durian dan gelatin cair. Gaul rata.
Simpan
sebentar dalam peti sejuk sebelum dipaip ke dalam paf.
KRIM KASTARD DURIAN
Satukan
semua bahan kecuali mentega dan isi durian. Kisar hingga rata dan tapis.
Masak di
atas api perlahan hingga pekat, masukkan mentega, kacau hinga licin dan
masukkan ke dalam peti sejuk sehingga sedia untuk dipaip.
NOTA PAF DURIAN:
Untuk
membuat kulit paf, potong mentega kecil-kecil supaua cepat cair untuk
mengelakkan jumlah air dari berkurang.
Tepung mesti
dimasuk sekaligus supaya masak sekata. Gaul dengan cepat supaya doh licin dan
tidak berketul.
Biar adunan
sejuk dulu sebelum masukkan telur supaya telur tidak masak semasa mengadun.
Masukkan
telur satu per satu. Gaul sehingga sebati sebelum masuk telur lain.
No comments:
Post a Comment