Kuih Seri
Muka adalah sejenis kuih talam tradisi Malaysia. Kuih Seri Muka biasanya dibuat
di dalam talam yang besar yang berbentuk bulat ataupun segiempat sama atau
segiempat tepat. Selepas kuih telah masak, barulah ia dipotong menurut saiz
hidangan dalam bentuk yang dikehendaki.
Kuih Seri
Muka biasanya dihasilkan dalam dua lapisan dan secara tradisi berwarna hijau
(lapisan atas) dan putih (lapisan bawah). Ini kerana pada masa dahulu, daun
pandan digunakan sebagai pewarna dan lebih mudah didapati. Pada masa kini
terdapat beberapa warna makanan yang digunakan bagi menarik minat pembeli.
Lapisan
bawah kuih Seri Muka ini diperbuat dari pulut, manakala lapisan atasnya
berasaskan telur dan santan kelapa serta pewarna pandan
RESEPI KUIH SERI MUKA DURIAN
LAPISAN BAWAH
2 cawan
pulut
2 1/2 cawan
santan cair (1 santan kotak & 1 1/2 cawan air)
1 sudu teh
garam (dan tambah secubit lagi)
Sedikit
minyak masak (kalau gunakan santan kotak)
LAPISAN ATAS
4 cawan
santan pekat (2 santan kotak & 2 cawan air)
1 cawan gula
tebu/perang/ gula kastor
1 cawan isi
durian
1/2 cawan
tepung gandum
1/2
cawan tepung jagung atau tepung kastard
1 sudu besar
gula pasir
1 sudu
kecil garam
Pewarna
kuning (jika suka)
PROSES PENYEDIAAN
LAPISAN ATAS
Masukkan
semua bahan dalam loyang dan kukuskan dalam 20 minit atau sehingga masak.
Minyakkan
sikit loyang lain dan tekankan pulut yang telah masak tadi. Atau boleh juga
menggunakan loyang yang sama.
Kukuskan
semula dan tuangkan adunan bahagian atas.
Nota: Santan
perlu dikurangkan supaya pulut tidak terlalu lembut.
LAPISAN BAWAH
Masukkan
santan, gula, garam dan durian dalam blender dan kisarkan.
Masukkan
bahan kisar ke dalam mangkuk.
Ayakkan
tepung gandum dan tepung jagung atau tepung kastad kedalam mangkuk santan.Masukkan
pewarna. Kacau rata.
Panaskan
bahan lapisan bawah dalam kuali non-stik [jika ada] sebentar. Saya terus tuang
atas lapisan pulut tanpa dipanaskan terlebih dahulu
Tuangkan
adunan ke atas pulut dan kukus lagi selama 30 minit dengan api sederhana.
Bila telah
masak, sejukkan betul betul [dalam 4 -5 jam] baru dipotong menggunakan pisau
plastik dan dihidangkan.
No comments:
Post a Comment