Thursday, March 22, 2018

RESEPI PAD THAI


Pad thai, phat thai atau phad thai (Bahasa Thai: ผัดไทย, rtgs: phat thai, ISO p̄hạdịthy, disebut [pʰàt tʰāj] ( listen), "goreng gaya Thai") ialah hidangan mi beras goreng kilas yang biasa disaji sebagai makanan jalanan dan di kedai-kedai makan tempatan kasual di Thailand.

Ia dibuat dengan merendam mi beras kering, yang kemudian digoreng dengan telur dan tauhu dicincang, dan diperisa dengan asam jawa, sos ikan (nampla น้ำปลา), udang kering, bawang putih atau bawang merah, cili merah, gula melaka, dan dihidangkan dengan potongan limau nipis dan biasanya kacang panggang yang dicincang

Ia juga mungkin mengandungi sayur-sayuran lain seperti tauge, daun kucai, daun ketumbar, jeruk lobak atau turnip (hua chaipo หัวไชโป๊), dan jantung pisang mentah. Ia juga mungkin mengandungi udang segar, ketam, ayam atau protein lain. Versi vegetarian boleh menggunakan kicap untuk menggantikan sos ikan dan tidak memasukkan udang. Di Vietnam, hidangan yang serupa dipanggil phở xào atau bánh phở xào sa tế, yang bermaksud "phở goreng"
RESEPI PAD THAI
 BAHAN-BAHAN
1 bungkus mee Pad Thai (300 gram)
1/2 biji bawang besar-mayang
10 ekor udang sederhana besar
2 sudu besar udang kering- ditumbuk
2 sudu teh garam
2 sudu teh kicap sotong
1 sudu teh gula
1 sudu teh asam jawa-bancuh dengan sedikit air
4 biji cili
1 biji telur

BAHAN HIASAN-PELENGKAP HIDANGAN INI:
1 cawan taugeh
2 biji limau nipis
Sedikit daun bawang
1 keping tauhu-potong kiub
1/2 cawan kacang tanah-dipanggang dan cincang kasar

PROSES PENYEDIAAN
Rendamkan mee pad thai didalam air panas kira-kira 20 minit atau sampai lembut.

Panaskan minyak cukup untuk menumis. Goreng tauhu hingga kekuningan dan angkat.

Kemudian dalam kuali tadi tumis bawang putih dan bawang merah hingga garing. Kemudian masukkan cili merah dan udang kering, kacau hingga garing.

Masukkan udang dan air asam jawa. Kemudian masukkan gula,garam dan kicap sotong.

Masukkan mee Pad Thai. Tambahkan air sebanyak lebih kurang 3-4 sudu besar supaya mee cepat masak.

Ketepikan mee dibahagian tepi kuali. Besarkan api, letakkan 1 sudu minyak dan pecahkan telur. Kacau hingga masak. Kemudian gaul bersama mee.

Hidangkan panas-panas bersama bahan hiasan.


No comments:

Post a Comment