Pad thai, phat thai atau phad thai (Bahasa Thai:
ผัดไทย, rtgs: phat thai, ISO p̄hạdịthy, disebut [pʰàt
tʰāj] ( listen), "goreng gaya Thai") ialah hidangan mi beras goreng
kilas yang biasa disaji sebagai makanan jalanan dan di kedai-kedai makan
tempatan kasual di Thailand.
Ia dibuat dengan merendam mi beras kering, yang
kemudian digoreng dengan telur dan tauhu dicincang, dan diperisa dengan asam
jawa, sos ikan (nampla น้ำปลา), udang kering, bawang putih
atau bawang merah, cili merah, gula melaka, dan dihidangkan dengan potongan
limau nipis dan biasanya kacang panggang yang dicincang
Ia juga mungkin mengandungi sayur-sayuran lain
seperti tauge, daun kucai, daun ketumbar, jeruk lobak atau turnip (hua chaipo หัวไชโป๊), dan
jantung pisang mentah. Ia juga mungkin mengandungi udang segar, ketam, ayam
atau protein lain. Versi vegetarian boleh menggunakan kicap untuk menggantikan
sos ikan dan tidak memasukkan udang. Di Vietnam, hidangan yang serupa dipanggil
phở xào atau bánh phở xào sa tế, yang bermaksud "phở goreng"
RESEPI
PAD THAI
1 bungkus mee Pad Thai (300 gram)
1/2 biji bawang besar-mayang
10 ekor udang sederhana besar
2 sudu besar udang kering- ditumbuk
2 sudu teh garam
2 sudu teh kicap sotong
1 sudu teh gula
1 sudu teh asam jawa-bancuh dengan sedikit air
4 biji cili
1 biji telur
BAHAN
HIASAN-PELENGKAP HIDANGAN INI:
1 cawan taugeh
2 biji limau nipis
Sedikit daun bawang
1 keping tauhu-potong kiub
1/2 cawan kacang tanah-dipanggang dan cincang kasar
PROSES PENYEDIAAN
Rendamkan mee pad thai didalam air panas kira-kira 20
minit atau sampai lembut.
Panaskan minyak cukup untuk menumis. Goreng tauhu
hingga kekuningan dan angkat.
Kemudian dalam kuali tadi tumis bawang putih dan
bawang merah hingga garing. Kemudian masukkan cili merah dan udang kering,
kacau hingga garing.
Masukkan udang dan air asam jawa. Kemudian masukkan
gula,garam dan kicap sotong.
Masukkan mee Pad Thai. Tambahkan air sebanyak lebih
kurang 3-4 sudu besar supaya mee cepat masak.
Ketepikan mee dibahagian tepi kuali. Besarkan api,
letakkan 1 sudu minyak dan pecahkan telur. Kacau hingga masak. Kemudian gaul
bersama mee.
Hidangkan panas-panas bersama bahan hiasan.
No comments:
Post a Comment