Mi rebus
atau mee rebus adalah sebuah hidangan mi yang masyhur di Indonesia, Malaysia,
dan Singapura. Hidangan ini diperbuat dari mi telur kuning, yang juga digunakan
dalam mi Hokkien, dengan kuah yang agak pedas manis. Kuah diperbuat dari
keledek, serbuk kari, air, kacang soya masin, udang kering, dan kacang tanah.
Hidangan ini
dihiasi dengan telur rebus, limau kasturi atau limau nipis, daun bawang, daun
sup, cili hijau, tauhu goreng, bawang goreng dan taugeh. Sesetengah tempat
makan, gerai atau warung, ada menghidangnya dengan hirisan daging lembu,
walaupun jarang terdapat di pusat penjaja. Selain itu,ada yang menambah kicap
pekat pada mi apabila dihidang. Hidangan ini juga datang dengan sate.
Dahulu, mi
rebus dijual oleh penjaja bergerak dengan menggunakan kandar. Satu bakul
mengandungi dapur dan periuk air masak, dan yang lain ramuan untuk hidangan. Di
sesetengah kawasan yang lain dan dipengaruhi budaya tempatan, suatu variasi
mirip mi rebus digelar Mi Jawa
RESEPI
MEE REBUS SINGAPURA
BAHAN-BAHAN
Taugeh
Telur rebus
Daun bawang dan daun sup
Bawang goreng
Lada Hijau/Merah
Tauhu - goreng
1 kilo mee kuning - celur dan toskan
dan potong dadu
Limau
BAHAN KISAR@REMPAH
3 batang serai
1 inci lengkuas
4 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 inci halia
1-2 sudu besar cili kisar
1 tbs serbuk jintan halus
1 tbs serbuk jintan kasar
1 tbs serbuk ketumbar
1 tbs serbuk kunyit
1 mangkuk kecil udang geragau@udang kering n blend
5 tbs taucu - blend
1 mangkuk kecil kacang tanah - goreng dan blend halus
(sy kurangkan sbb tmbh keledek)
1 biji keledek - rebus n blend
Garam dan gula
4 tbs tepung beras- sy buh 1-2sudu je sbb dah buh
keledek
Daging - rebus - yang nih sy tambah gune daging btg
pinang mudah empuk.
PROSES PENYEDIAAN
Campur kesemua bahan2 rempah (jintan halus, jintan
kasar, ketumbar, cili serbuk , kunyit) bersama air.
Tumis bahan blend (serai, lengkuas, bwg besar, bwg
putih,halia) sehingga naik bau.
Masukkan rempah dan goreng sehingga pecah minyak
Masukkan pula bahan blend seperti udang geragau,
kacang, keledek dan tauchu, dikacau sebati selama 5 minit dan juga daging.
Masukkan garam dan gula. Masukkan air ke paras yg
diingini- sy gune air rebusan daging dan kulit udang
Bila kuah dan mendidih, masukkan tepung beras utk pekatkan kuah.
Kuah hendaklah pekat dan agak manis sikit.
Hidangkan mee dengan kuah dan juga bahan2 sampingan
lain.
No comments:
Post a Comment