Ayam
pedaging atau ayam daging (broiler) merupakan istilah bagi ayam yang diternak
khusus untuk pengeluaran daging.Ayam pedaging biasanya mempunyai bulu putih dan
kulit kekuningan. Kebanyakan ayam pedaging komersial mencapai berat boleh
sembelih dalam umur lima hingga tujuh minggu, namun baka-baka yang tumbuh
lambat mencapai berat boleh sembelih pada umur 14 minggu.
Oleh
kerana ayam pedaging begini muda ketika disembelih, maka kelakuan dan
fisiologinya seakan-akan burung yang belum dewasa. Disebabkan pemilihan
artifisial untuk pertumbuhan awal cepat serta kaedah penternakan yang digunakan
untuk tujuan itu, ayam pedaging terdedah kepada isu-isu kebajikan, terutamanya
kebantutan dan kecacatan rangka, luka di kulit dan mata, serta keadaan sesak
jantung.
BAHAN BAHAN- Bahagin keseluruhan peha ayam- Cucuk cucuk dengan garpu
- Ubi kentang - Di basuh bersih. Cucukkn dgn garpu.
- Karot di potong panjang
- Capcicum hijau dan merah
- baby tomato
- Madu
BAHAN DI TUMBUK:
- 1 Biji Bawang Besar
- 3 biji bawang kecik
- 5 ulas bawang putih
- 2 inci halia
- Tumbuk dan ambil airnya
- Kicap Lemak Manis
- Tepung Jagung
PROSES
PENYEDIAAN
- Gaul ayam dgn air dan bahan tumbuk.
- Perasakan dengan sos tiram 2 sudu besar, Madu 5 susu besar, kicap lemak manis 3 sudu besar, sdikit garam, ld sulah, 3 sudu besar cili kering kisar dan n ajinomoto.
- Gaul sebati dan bubuh 2 sudu besar tpg jagung. Perapkan 4 jam. Lagi lama lagi sedap. Panaskn kuali utk memanggang.
- Bubuh sdikit minyak. Masukkn ayam dan ubi kentang. Biarkn hingga ayam dan kentang lembut baru masukkn karot, capcicum dan tomato. Dah agak layu, tutup api. Siap utk d hidang.
No comments:
Post a Comment