Kuih
jemput-jemput atau juga dikenali sebagai cucur atau cekodok, pada asasnya
adalah merupakan gandum yang digoreng dalam minyak. Ia merupakan sejenis kuih
tradisi. Jemput-jemput atau cucur ini diberikan nama mengikut jenis bahan
perisa tambahan. Ia dikenali sebagai jemput-jemput kerana saiz kuihnya yang
bersaiz sejemput tangan ketika diletakkan ke dalam minyak untuk digoreng. Kini
adunannya disauk dengan menggunakan ukuran sudu.
RESEPI
CUCUR UDANG JAGUNG
BAHAN-BAHAN
2 cawan tepung gandum
6 sudu besar tepung beras
2-3 cawan air (lebih kurang, kena masukkan sikit sikit
dan adjust kepekatan)
15 ekor udang
1/2 cawan isi jagung atau lebih
1 cawan tauge
1/2 cawan daun kucai
1 ulas bawang besar - dipotong dadu kecil
Sedikit gula (saya suka bagi manis sedikit)
Sedikit garam
PROSES PENYEDIAAN
Campur kesemua bahan diatas dan kacau rata. Peram
sekejap dalam 1-2 jam Barulah digoreng
Goreng (deep fry) dalam minyak panas. Selepas goreng,
potong kecil kecil dan hidangkan dengan kuah kacang atau sos cili
No comments:
Post a Comment