Kuih pengat
merujuk kepada jenis masakan yang terdiri daripada pelbagai jenis bahan utama,
dan merupakan sejenis hidangan yang popular di Malaysia. Pengat biasanya
merupakan satu bahan utama seperti labu, pisang, nangka, ubi kayu, ubi keledek
yang dimasak dengan kuah manis, dan ia dipanggil menurut bahan utama yang
digunakan bagi membuatnya.
Kuih pengat
secara umumnya merujuk kepada jenis kuih yang dimasak dan dihidangkan berendam
dalam kuah manis. Terdapat pelbagai jenis pengat atau juga dipanggi sira yang
boleh dibuat, secara umumnya pengat yang popular adalah:-
Pengat
durian / Sira durian
Pengat labu
/ Sira labu
Pengat
nangka / Sira nangka
Pengat
pisang / Sira pisang
Pengat ubi
Pengat ubi
kayu / Sira ubi kayu
RESEPI PENGAT DURIAN
500g isi
durian
125g gula melaka
100g air
100g ubi
kayu
100g ubi
keledek
8 helai daun
pandan leaves (cuci dan disimpul)
100 ml
santan pekan
150 ml krim
putar (whip cream)
Secubit
garam
Isi durian
untuk hiasan: Satu sudu besar untuk setiap hidangan
PROSES PENYEDIAAN
Kupas dan
potong ubi keledek dan ubi kayu pada kiub 1cm. Rendam dalam air untuk keluarkan
kanji berlebihan.
Susun
kiub-kiub ubi dalam bekas besi dan kukus pada suhu sederhana panas sehingga
empuk. Tempoh kukusan selama 10-15 minit.
Sementara
kiub ubi dikukus, sediakan sirap gula melakan dengan meletakkan gula melaka dan
daun pandan yang disipul ke dalam air di bawah suhu rendah. Biarkan gula larut
sepenuhnya dengan kacau perlahan.
Apabila gula
melaka larut sepenuhnya, tapis sirap untuk asingkan bendasing. Tuang sirap ke
dalam mangkuk.
Masukkan
santan dan krim ke dalam periuk. Panaskan sehingga mendidih. Kecilkan api dan
masukkan sirap gula melaka. Masukkan isi durian dan garam.
Kacau perlahan
sehingga sebati dan memekat. Padam api.
Hidangkan
pengat bersama kiub ubi yang dikukus dan sedikit isi durian.
No comments:
Post a Comment