Daging,
dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan.
Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi
juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak,
sumsum tulang dan ginjal.
Perkataan
daging turut digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk
memaksudkan daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak
dan disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan
laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu
memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.
RESEPI
DAGING MASAK HITAM BEREMPAH
BAHAN-BAHAN
800 gm daging - dipotong kepingan besar dan tebal.
1/2 cawan kicap manis
1 sudu besar lada hitam serbuk
BAHAN REMPAH
1 batang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
3 biji cengkih
3 biji bunga lawang
BAHAN KUAH
6 -7 sudu besar cili kering - dikisar
2 ulas bawang besar - dikisar
1/4 cawan kicap pekat manis - ikut masin dan manis
serta warna kuah
7-8 helai daun kari
2 batang serai - diketuk
2 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk jintan putih
4 sudu besar minyak masak
BAHAN KISAR UNTUK TUMIS
5-6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 inci halia
PROSES PENYEDIAAN
Daging diperap seketika bersama kicap dan serbuk lada
hitam.
Masukkan daging dalam periuk, masukkan bahan rempah
dan tuang sedikit air agak mentupi paras daging. Rebus sehingga daging betul
betul lembut dan empuk. Tektur daging mestilah empuk dan mudah lerai.
Dalam kuali lain, panaskan minyak dan tumis bahan
tumisan. Masukkan cili kisar dan bawang besar kisar bersama daun kari dan serai
dan masak sehingga wangi. Kemudian masukkan serbuk ketumbar, jintan manis, dan
jintan putih. Tumis sehingga cili betul-betul masak.
Masukkan daging yang direbus bersama rempah-rempah
tadi juga bersama air rebusan (kalau air banyak jangan masuk semua). Masukkan
kicap dan masak lagi sehingga kuah agak kering dan pekat. Rasa garam dan gula.
Selalunya tak perlu tambah garam sebab kicap dah sedia masin dan manis.
Bila kuah dah pekat bolehlah diangkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment