Pulut durian
ialah pulut yang dimakan bersama isi durian dan/atau kuah durian. Lazimnya
pulut durian turut dihidangkan dengan santan dan gula. Ia popular di Indonesia
dan Malaysia
RESEPI PULUT DURIAN
Durian
secukupnya
Pulut kukus
2 cawan
beras pulut – rendam semalaman atau 4 jam
1/2 cawan
santan pekat + air secukupnya + secubit garam
2 helai daun
pandan – carikkan
PROSES PENYEDIAAN
Tos pulut
dan masukkan dalam pengukus. Kukus selama 15 minit. Angkat dan masukkan ke
dalam bekas.
Tuang santan
yang disebati bersama garam. Gaul bersama santan hingga rata. Tuang santan
sedikit sedikit sehingga pulut lembut.
Masukkan kembali pulut ke dalam pengukus bersama daun pandan dan kukus
semula selama 20 minit atau hingga masak.
Sos Santan
BAHAN-BAHAN:
1/2 cawan
santan kotak
1 cawan air
1 sudu kecil
garam
1 helai daun
pandan
1 sudu kecil
tepung jagung – larutkan dgn sedikit air
PROSES PENYEDIAAN
Satukan
semua bahan kecuali tepung jagung. Masak sehingga mendidih.
Masukkan
tepung jagung. Terus dikacau supaya tidak berketul. Kalau agak cair masukkan
sedikit lagi bancuhan tepung.
No comments:
Post a Comment