Wednesday, March 21, 2018

RESEPI PULUT DURIAN


Pulut durian ialah pulut yang dimakan bersama isi durian dan/atau kuah durian. Lazimnya pulut durian turut dihidangkan dengan santan dan gula. Ia popular di Indonesia dan Malaysia

RESEPI PULUT  DURIAN
BAHAN-BAHAN
Durian secukupnya
Pulut kukus
2 cawan beras pulut – rendam semalaman atau 4 jam
1/2 cawan santan pekat + air secukupnya + secubit garam
2 helai daun pandan – carikkan

PROSES PENYEDIAAN
Tos pulut dan masukkan dalam pengukus. Kukus selama 15 minit. Angkat dan masukkan ke dalam bekas.
Tuang santan yang disebati bersama garam. Gaul bersama santan hingga rata. Tuang santan sedikit sedikit sehingga pulut lembut.  Masukkan kembali pulut ke dalam pengukus bersama daun pandan dan kukus semula selama 20 minit atau hingga masak.
Sos Santan

BAHAN-BAHAN:
1/2 cawan santan kotak
1 cawan air
1 sudu kecil garam
1 helai daun pandan
1 sudu kecil tepung jagung – larutkan dgn sedikit air

PROSES PENYEDIAAN
Satukan semua bahan kecuali tepung jagung. Masak sehingga mendidih.
Masukkan tepung jagung. Terus dikacau supaya tidak berketul. Kalau agak cair masukkan sedikit lagi bancuhan tepung.

No comments:

Post a Comment