Daging,
dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan.
Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi
juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak,
sumsum tulang dan ginjal.
Perkataan
daging turut digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk
memaksudkan daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak
dan disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan
laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu
memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.
RESEPI
DAGING GORENG KUNYIT
BAHAN BAHAN
Daging (batang pinang) hiris nipis dan basuh bersih.
toskan.
BAHAN TUMBUK
Kunyit idup*
Halia*
Bawang putih*
Cili*
(Tumbuk bahan bertanda *)
PROSES PENYEDIAAN
Perap bahan semua dengan daging yang dihiris tadi.
Hiris sebiji bawang besar.
Tumis semua sekali. api sederhana kecil. tutup kuali dengan
penutup. sesekali kacau hingga daging masak dan garing semuanya.
Perisakan garam dan gula.
No comments:
Post a Comment