Thursday, March 22, 2018

RESEPI DAGING GORENG KUNYIT


Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal.

Perkataan daging turut digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.

RESEPI DAGING GORENG KUNYIT

BAHAN BAHAN
Daging (batang pinang) hiris nipis dan basuh bersih. toskan.

BAHAN TUMBUK
Kunyit idup*
Halia*
Bawang putih*
Cili*
(Tumbuk bahan bertanda *)

PROSES PENYEDIAAN
Perap bahan semua dengan daging yang dihiris tadi.

Hiris sebiji bawang besar.

Tumis semua sekali. api sederhana kecil. tutup kuali dengan penutup. sesekali kacau hingga daging masak dan garing semuanya.

Perisakan garam dan gula.



No comments:

Post a Comment