PETUA MENGEKALKAN KESEGARAN IKAN
Ikan adalah makanan segar yang mahal dan yang
paling cepat rosak. Perhatian yang lebih perlu diberikan pada ikan yang baru
dibeli atau baru ditangkap dari laut dan sungai. Ikan mampu bertahan dengan
kesegaran rasa hanya pada 1-2 hari sahaja. Selepas itu kesegaran dan rasa ikan
akan hilang.
Kaedah penyimpanan secara rapi akan
mengekalkan kesegaran ikan dan dapat bertahan lebih lama dari jangka hayat
kesegaran ikan iaitu -12 hari sahaj.cara dan teknik penyimpanan yang baik mampu
membantu anda mengekalkan kesegaran ikan melebihi temph biasa.
Menyimpan ikan dalam peti ais dalam keadaan
beku sekalipun tidak akan mengekalkan kesegaran ikan.Perlu anda tahu ikan hidup
dalam air dalam keadaan cuaca yang sentiasa berubah dari panas hingg paling
sejuk. Sehubungan itu isi ikan telah sebati dengan suhu persekitaran.
CARA UNTUK
MENGEKALKAN KESEGARAN IKAN ADALAH :
Ambil ikan yang dibeli atau diperolehi dari
hasil pancing tadi
·
Bilas di bawah air sejuk dan gunakan tuala kertas untuk
mengeringkan ikan.
·
Letakkan ikan di atas rak. Jangan biarkan sentuhan ikan atau
tumpang tindih.
·
Tetapkan rak dengan ikan di dalam bekas besar.
·
Letakkan ais dihancurkan dalam bekas besar. Jangan biarkan ais
menyentuh ikan di rak. Tahap ais harus jatuh tepat di bawah ikan.
·
Tutup bekas, rak, dan ikan dengan bungkus plastik atau kerajang
aluminium. Letakkannya dengan ketat dan letakkan di dalam peti sejuk.
·
Jika anda menyimpan ikan selama lebih daripada satu hari dengan
cara ini, gantikan ais kerana ia mencair dan menuangkan air.
PEMBEKUAN
IKAN SEGAR
Jika anda tidak merancang untuk makan ikan
dalam beberapa hari, membekukannya.
•
Sediakan Ikan .
•
Bilas dengan air sejuk dan
gunakan tuala kertas untuk mengeringkannya.
•
Letakkan ikan dalam beg
atau peti sejuk beku.
•
Label dan tanggal beg atau
bekas.
•
Masukkan set peti sejuk pada 0 darjah atau lebih sejuk.
•
Untuk rasa dan pemakanan yang terbaik, cair dan sediakan ikan
segar dalam masa dua minggu. Cairkan ikan di bahagian sejuk di dalam peti
sejuk.
Semoga bermanfaat untuk semua. Selamat
Mencuba cara saya ini
No comments:
Post a Comment