Monday, July 10, 2017

PETUA MENGEKALKAN KESEGARAN IKAN

PETUA MENGEKALKAN KESEGARAN IKAN


Ikan adalah makanan segar yang mahal dan yang paling cepat rosak. Perhatian yang lebih perlu diberikan pada ikan yang baru dibeli atau baru ditangkap dari laut dan sungai. Ikan mampu bertahan dengan kesegaran rasa hanya pada 1-2 hari sahaja. Selepas itu kesegaran dan rasa ikan akan hilang.

Kaedah penyimpanan secara rapi akan mengekalkan kesegaran ikan dan dapat bertahan lebih lama dari jangka hayat kesegaran ikan iaitu -12 hari sahaj.cara dan teknik penyimpanan yang baik mampu membantu anda mengekalkan kesegaran ikan melebihi temph biasa.

Menyimpan ikan dalam peti ais dalam keadaan beku sekalipun tidak akan mengekalkan kesegaran ikan.Perlu anda tahu ikan hidup dalam air dalam keadaan cuaca yang sentiasa berubah dari panas hingg paling sejuk. Sehubungan itu isi ikan telah sebati dengan suhu persekitaran.

CARA UNTUK MENGEKALKAN KESEGARAN IKAN ADALAH :

Ambil ikan yang dibeli atau diperolehi dari hasil pancing tadi
·        Bilas di bawah air sejuk dan gunakan tuala kertas untuk mengeringkan ikan.

·        Letakkan ikan di atas rak. Jangan biarkan sentuhan ikan atau tumpang tindih.

·        Tetapkan rak dengan ikan di dalam bekas besar.

·        Letakkan ais dihancurkan dalam bekas besar. Jangan biarkan ais menyentuh ikan di rak. Tahap ais harus jatuh tepat di bawah ikan.

·        Tutup bekas, rak, dan ikan dengan bungkus plastik atau kerajang aluminium. Letakkannya dengan ketat dan letakkan di dalam peti sejuk.

·        Jika anda menyimpan ikan selama lebih daripada satu hari dengan cara ini, gantikan ais kerana ia mencair dan menuangkan air.

PEMBEKUAN IKAN SEGAR
Jika anda tidak merancang untuk makan ikan dalam beberapa hari, membekukannya.
        Sediakan Ikan .
         Bilas dengan air sejuk dan gunakan tuala kertas untuk mengeringkannya.
         Letakkan ikan dalam beg atau peti sejuk beku.
         Label dan tanggal beg atau bekas.
        Masukkan set peti sejuk pada 0 darjah atau lebih sejuk.
        Untuk rasa dan pemakanan yang terbaik, cair dan sediakan ikan segar dalam masa dua minggu. Cairkan ikan di bahagian sejuk di dalam peti sejuk.


Semoga bermanfaat untuk semua. Selamat Mencuba cara saya ini

No comments:

Post a Comment