Udang merupakan makanan laut yang boleh diolah bermacam macam
jenis masakan. Rasa manis udang masak apa sekalipun pasti akan memberikan rasa
yang enak.
Kali ini saya kongsikan
Resepi Udang Masak Asam Manis untuk peminat resepi udang. Pilih Udang segar
dari Laut. Udang Galah juga boleh diguna untuk resepi kali ini.
BAHAN BAH
300 gram udang ukuran
sedang, belah punggungnya
2 ulas bawang putih,
cacah halus
1 cili merah besar, iris
tipis
1 buah Limau nipis, perah
ambil airnya shj
2
sudu minyak masak
SOS TAMBAHAN :
1
sudu sos ikan
½ sudu
sos inggris
3 sudu sos tomato
1 sudu gula pasir
¼
sudu garam
¼ sudu merica bubuk
Sedikit
air
CARA MEMBUAT
Bersihkan udang dan belah
tengah udang untuk buang najis udang
Panaskan minyak dan
goreng udang setengah masak sampai berubah warna, angkat, sisihkan
Tumis bawang putih sampai
keluarkan bau harum , tambahkan cili merah. Masak hingga harum
Tambahkan sos ikan, sos
inggris, sos tomato, gula, garam dan air. Campurkan hingga sekata
Masukkan udang. Angkat dan
hidangkan
No comments:
Post a Comment