Wednesday, July 12, 2017

RESEPI UDANG MASAK ASAM MANIS

Udang merupakan makanan laut yang boleh diolah bermacam macam jenis masakan. Rasa manis udang masak apa sekalipun pasti akan memberikan rasa yang enak.

Kali ini saya kongsikan Resepi Udang Masak Asam Manis untuk peminat resepi udang. Pilih Udang segar dari Laut. Udang Galah juga boleh diguna untuk resepi kali ini.


BAHAN BAH
 300 gram udang ukuran sedang, belah punggungnya
 2 ulas bawang putih, cacah halus
 1 cili merah besar, iris tipis
 1 buah Limau nipis, perah ambil airnya shj
2 sudu minyak masak

SOS TAMBAHAN :
1 sudu sos ikan
½ sudu sos inggris
 3 sudu sos tomato
 1 sudu gula pasir
¼ sudu garam
 ¼ sudu merica bubuk
Sedikit air

CARA MEMBUAT
Bersihkan udang dan belah tengah udang untuk buang najis udang

Panaskan minyak dan goreng udang setengah masak sampai berubah warna, angkat, sisihkan

Tumis bawang putih sampai keluarkan bau harum , tambahkan cili merah. Masak hingga harum

Tambahkan sos ikan, sos inggris, sos tomato, gula, garam  dan air. Campurkan  hingga sekata

Masukkan udang.  Angkat dan hidangkan

No comments:

Post a Comment